Kod mene je opet 200 odgajivača prestalo da golubari u 2009.godini. Nekada smo imali 8,000, ,a sad jedva 2,000. Opadanje je svuda manje,ali sveukupna svjetska slika golubarstva daje malo razloga za optimizam. – Belgija ima 35,694 člana trenutno. 1981.godine ih je bilo 102,324 a 237,965 članova 1951.godine. Sa 237,000 članova broj je pao na 35,000? Šta je pošlo naopako i zašto,pitaju se ljudi. – U Holandiji još uvijek ima 25,430 odgajivača (1/3 stadiona Barselone da se napuni), a nekad ih je bilo 56,000. Ni prosečne godine golubara nisu obećavajuće. U Holandiji i Belgiji broj odgajivača sa godinama ispod 40 je manji od 4,000. – Njemačka ima 51,400 odgajivača, Francuska 14.030. – Takođe i Engleska, Japan, Amerika,čak i u Taiwanu golubastvo ide silaznom linijom..Jedini napredak je u Poljskoj i Rumuniji.U Portugalu, je golubarstvo cvjetalo do 2000.godine,ali od tada je broj odgajivača pao sa 30,000 na 15,000. Naročito u 2009.godini su mnogi prekinuli sa golubarenjem ‘Zbog krize’ kažu.

IZUZETAK                                                                                                                           Izuzetak je Algarve. Ovaj dio Portugala ima predivne predele, dobre puteve, i skoro garantovano dobro vrijeme, život je jeftiniji… a golubarstvo je popularno.  Imalo je oko 1,000 odgajivača i još uvijek ih je 1,000. Budućnost je dobra ako gledamo prosećnu starost, 25 godina mlađi nego prosečan u Belgiji. Ima 25 klubova, ali ono što je posebno i jedinstveno su takozvani zajednički golubarnici.

ZAŠTO?     Zašto sport u Algarveu još uvijek cvjeta? Sigurno ima veze sa sljedećim stvarima: – Oni se takmiče povezano (sprint, srednje staze i duge staze) i imaju jedan let nedjeljno. Ne treba potcenjivati činjenicu da je na ovaj način manji pritisak na golubara i njegovu porodicu.- Prodaja golubova nije tako velika kao u Holandiji i Belgiji,gdje nalazimo sve više škarta.Nadaju se da će kupci po prvoprispjelim golubovima naći u medijima njihova imena,a znaju da stranci ne pamte brojeve golubova koje oni takmiče.  -U Belgiji su ljudi na funkcijama uglavnom dobro plaćeni,a u Portugalu ne žele platu za hobi. Sa Predsjednikom Rui i Pedro Lopezom sam imao predivno putovanje. Klupske prostorije u izgradnji. Košta 300,000 eura.  

TOP PLAYERS

Prvo smo posjetili tri šampiona. – Vargues je odgajivač oko 5 godina, kupio je skupe golubove i 2009.godine bio Nacionalni Šampion na srednjim stazama. On uglavnom takmiči potomke golubova od Lionel Debusscherea i 2 ćerke Kanibala od van Dijcka. – Doktor Madeira, jedini koji priča tečno Engleski jezik, živi u gradu,ali ima ogromnu baštu iza kuće. Može da je proda za velike pare,ali više voli da su mu golubarnici kod kuće. Počeo je sa Fabry’golubovima, kasnije je nabavio golubove od Vereeckea, Van Hove Uytterhoevena, Bollea, Florizoonea i Gyselbrechta. Veliki trag u golubarniku su mu ostavili golubovi van Hove Uytterhoevena. Oftalmolog sa velikim smislom za humor sarađuje u Belgiji sa Gyselbrechtom,što objašnjava zašto poznaje prilike u golubarskom sportu u Belgiji. . – Germano i Ribeiros su šampioni koji dobro lete sa Debusschere i Colsons golubovima. Svi se takmiče sistemom duplog udovištva i dominiraju ženke, posebno na dugim stazama.

BELGIJSKI GOLUBOVI

Oni se takmiče sa Belgijskim golubovima, nasuprot Engleske. . To je stvar komunikacije,rekao mi je Dr. Madeira.U Portugalu je Francuski drugi jezik, zato su prvi golubovi uvezeni od Belgijanaca koji govore Francuski jezik, a zatim su došli Flamanski golubovi. Mnogi Holanđani govore Engleski i to objašnjava zašto ima toliko Holandskih golubova u Engleskoj.

KLUPSKE PROSTORIJE

Izuzetno impresivne su klupske prostorije, uglavnom moderne,poneke u centru grada.Klubovi imaju svoje male autove za prevoz golubova,i golubovi koji se upakuju nose na centralno mjesto,gdje se pakuju u velike kamione koji ih prevoze do mjesta puštanja. Pod vođstvom predsjednika Ruia sada se izgrađuje ogromna klupska kuća u Louleu, i košta 300,000 eura! “Kako im to uspijeva?” pitao sam se.

ZAJEDNIČKI GOLUBARNICI   Ono šta me je najviše impresioniralo su bili “zajednički golubarnici’. U gradu se mogu vidjeti brojni golubarnici svih oblika i veličina is vi su blizu jedni drugima.To su ti zajednički golubarnici. Ima ih 14 sa oko 15 golubarnika svaki od njih.  Zemlja je obezbjeđena od strane opštine za ljude koji nemaju prostora,a vole golubove.  U Holandiji, Belgiji a posebno u Njemačkoj, mnoge gradske uprave drugačije razmišljaju. Zabranjuju vam da držite golubove,a u Algarveu golubarstvo podržavaju čelni ljudi.  Ponos Algarve je kompleks “Aldeira Columbofila Vila Real de St Antonio’.

NEVEROVATNO

Lokacija je blizu auto puta u jednom šumarku. Imaju 22 golubarnika, svi istog tipa sa vodom i strujom.Bilo je veče kad sam stigao tamo. Golabari su pričali, pušili i uživali.I nećete vjerovati,golubarnici (5,000 eura svaki) su plaćeni od opštine i bili su dostupni svima koji nemaju golubarnike. Do 600 golubova se takmiči i pitate se šta se dešava kad prvi golub stiže. Svi dozivaju zviždući,jer se svako nada da je njegov golub.

NA KRAJU

Ono što svi golubarnici imaju zajedničko je da je prednja strana otvorena, i to nekom vrstom mreže koja dozvoljava da uđe vazduh jer je tamo veoma toplo vrijeme.Neki su prepuni golubova,ali im je forma ipak odlična. Sigurno je to zbog(suhe)klime.Adeno (bolest mladih golubova) ovdje nije problem.Jedan takmičar može da takmiči 30 golubova (ne više) na srednjim stazama i 15 na dugim stazama. To što odgajivači u Holandiji i Belgiji mogu da takmiče stotine golubova ako hoće nikom nije jasno.Iskreno govoreći ni oni meni nisu jasni. Mnoga svjetski poznata imena ne bi bila tako poznata da takmiče samo 20 golubova.

© Ad Schaerlaeckens