– ‘Zašto je ime Meulemansa tako popularno?’ – ‘Zašto su njegovi golubovi tako skupi?’
– ‘Pomislim da je prodavac a ne takmičar, šta je istina?’
– ‘Odakle mu potiču golubovi?’

Ovakva pitanja su mi često postavljali mnogi odgajivači iz čitavog svijeta.Na sreću imam odgovor na ovakva pitanja jer Meulemans živi u Arendonku, malom gradu koji je poznat po braći  Janssen.Mislim da ne pretjerujem kad kažem da čak i najmanji odgajivač iz najdaljeg mjesta na svijetu nije čuo za riječ ‘Arendonk’. A Arendonk je samo nekoliko minuta vožnje od mene.To objašnjava odakle ja tako dobro poznajem Meulemansa,njegove golubove i rezultate. Ukratko vam mogu reći da Meulemans za svoju popularnost duguje dvojici golubova: ‘Bazični Par’.Ovaj par je generalno govoreći smatran najvećim proizvođačem srednjeprugaša svih vremena! Pisati o Meulemansu znači pisati o njegovom ‘Stamkoppelu’ jer je tako nazvan na Holandskom jeziku. Zato ćemo se malo vratiti u prošlost.

 

Mužijak ‘Bazičnog para’
I

 1. su Karel Meulemans i njegov otac Jan otišli da kupe golubove kod Jos van den Boscha koji je živio u malom gradu Berlaar.Ono što mnogi ne znaju je da je Van den Bosch odgajivač kod kojeg su legendarni Huyskens van Riel i njegov drug Rene Stijnen kupili turu jaja.Izleženi mladi su učinili poznatim Huyskens van Riela. Huyskens van Riel je bio noćna mora za sve odgajivače u Belgiji odmah nakon rata.U početku je rasturao na kratkim stazama. Kad više nisu imali konkurencije na kratkim prešli su na srednje staze. Ali i na srednjim stazama Huyskens i njegov partner van Riel, koji je živio samo nekoliko kilometara od Antwerpena su bili nepobedivi.I pošto se niko više nije usuđivao da uloži pare protiv njihovih golubova nisu imali drugog izbora osim da ih spakuju na Nacionalu dugih staza.

I opet ista priča:
I iz Barselone su bili odlični (1,100 kilometara). Kao što sam već pomenuo Huyskens van Riel je ovo napravio sa ukrštenim golubovima koje su dobili od Jos van den Boscha.Kasnije ćemo vidjeti da u golubovima braće Janssen ,od svih odgajivača na svijetu ima(!) krvi od golubova Jos van den Boscha takođe! Dva originalna ‘Jos van den Bosch goluba’ kupljena od Meulemansa su bili sinovi od goluba zvanog ‘Vurige van 58’ i čokoladna ženka sa bijelim tačkicama. Ova ženka je bila rođena sestra od Jos van den Boschove ‘Princeze 56’. ‘Vurige’ i ‘Princeza’ su bila dva najbolja van den Boschova goluba.

Vratimo se sad na važnu stvar:
(Recesivno crvena) Čokoladna ženka (sestra Princeze’)koju je Meulemans kupio od Van den Boscha je majka od B-67-6729926, tamno šarenog mužijaka kasnije poznatog u čitavom svijetu kao ‘De Oude van den Bosch’, mužijak od Meulemansovog poznatog ‘Bazičnog para ‘. Perje majke ‘De Oude van den Bosch’ bilo je zarđalo braon boje i ova boja se dobija od mnogih Meulemanovih golubova do danas. Da kažemo nešto o ‘Bazičnom paru’.

 

Ženka ‘Bazičnog para’

Porijeklo ženke koja se smatra kao dio ‘najboljeg para ikada’ je neka vrsta misterije. Važno je pomenuti da je šezdesetih Karel Meulemans bio partner sa Adriaan Woutersom. Kao takmičar Wouters je uvijek bio Superman i veliki konkurent braće Janssen. Kad su Wouters i Meulemans postali partneri Wouters je htio da pari plavu ženku (B-66-6122023) sa ‘Oude van den Bosch’. Ova ženka je prozvana ‘ Janssenka’ jer Adriaan Wouters i braća Janssen nisu bili u dobrim odnosima . Zato Wouters nikad nije dobio goluba direktno od braće Janssen. Ustvari, porijeklo ove ‘Janssenke’ je nepoznato.Jedini koji je to znao je sam Wouters ali on je umro. Stalno je govorio ‘Janssenka’ ali ništa više od toga.Ljudi često govore: ‘Ljepota ne znači mnogo’ i možda je to istina.Ja sam je držao u ruci i sa sigurnošću mogu reći: To je jedan od najljepših golubova  kojeg sam ja ikada vidio.Postoje neke glasine u vezi ove ‘Janssenke’. Wouters je rekao da je dobio od odgajivača iz grada Mola.On je kupio golubove od Holandskog odgajivača iz Reusela koji je imao Klak golubove a Klak nikada nije imao druge golubove osim … od braće Janssens.

 

Interesantno

Braća Janssen su uvijek tvrdili da je jedini golub kojeg su oni uspješno uvezli u svoj golubarnik bio takozvani  ‘Halve Fabry’ (‘Polu-Fabry’) B-60-1000863.
‘Halve Fabry’ je djed svjetski poznatog ‘Oude Merckxa’ (B-67-6282031) a ‘Oude Merckx’ je otac ‘019’ i ‘Jonge Merckxa’.Braća Janssen su dobili ‘Halve Fabrija’ od Fabrija koji ga je izlegao od Janssen goluba (zato može da se nazove ‘Halve Janssen’ a ženka je njegova (B-59-1005026) koju je Fabry dobio od… Jos van den Boscha. Bila je ćerka njegove Mlade Princeze’ (B-57-6327825) a ‘Mlada Princeza’ je bila ćerka Jos van den Boschove ‘Princeze 56’. ‘Princeza 56’ je sestra majke ‘Oude van den Bosch’ od Karel Meulemansa! Možete li to da zamislite? Nadaleko poznati golubovi braće Janssen su u srodstvu sa golubovima svjetski poznatog Meulemansa. Veza je ‘Princeza’ golub od Jos van den Boscha koju je dobio Huyskens van Riel sa ‘Dream Teamom’ odmah poslije II Svjetskog Rata
Znači:
-Janssen i Meulemans žive u Arendonku.
-Janssen i Meulemans imaju odličnog goluba zvanog ‘Merckx’.
– Oba ova odlična goluba su potomci ‘Princeze’ od Jos van den Boscha.

Krv ‘Princeze’ nije samo u golubovima braće Janssen: Merckx, 019 itd.
‘ Halve Fabry’ kojeg sam pomenuo je otac fantastičnog goluba ‘Oude Witogera’ (B-65-6371172) koji je osvojio 15 prvih mjesta i ‘Oude Witoger’ je otac ‘Oude Raket’ itd.

 

Još biografskih informacija

Kao što sam već rekao Meulemans i Wouters su postali partneri šezdesetih.Kod Meulemansa su bili matični,a kod Woutersa takmičarski golubovi. Wouters je umro 1975. i vjerovali ili ne, istog dana golub zvani ‘Merckx’ najbolji takmičar ovog tandema kojeg su ikada imali je uginuo. Ovaj ‘Merckx’, je sin ‘Bazičnog para ‘, izležen je 1969 i osvojio je 21 prvo mjesto.U to vrijeme zet Woutersa, Frans Marien, se je zagolubario. Kad je Wouters umro nastao je problem.
Takmičarski golubovi koji su njemu pripadali dobio ih je zet dok su matični bili kod Meulemansa. Desilo se ono što je i trebalo da se desi: Formiran je novi tandem : Meulemans Marien. Znači sve je bilo kao prije, jedino je ime tandema promijenjeno.U međuvremenu se popularnost potomaka ‘ Bazičnog para ‘ širila poput vatre.Sa potomcima ovog para odgajivači kao što su Hermes i Ritz iz Njemačke i Geerts i Verbruggen u Belgiji su postigli veliki uspjeh.
Zatim se desilo nešto neočekivano: Frans Marien, iako mlad, izvršio je samoubistvo i Meulemans je opet ostao sam.
Nakon mnogih svađa u vezi sa golubovima (čiji su?) donešena je teška odluka:
Biće na aukciji. Bilo je to 1980. na totalnoj aukciji Meulemans je kupio svoje favorite ‘Kadet’, ‘Princ’, ‘Schoon Donker’ i ‘Bonte’. Morao je da plati dosta para za svoje golubove ,ali nikad nije zažalio. Naročito ‘Kadet’ je bio posebno dobar matični golub. Kad je ‘Kadet’ ukraden (u januaru 1986) jadni Karel Meulemans je bio veoma demoralisan,ali je ipak nastavio uspješno sa sinovima ‘Kadeta’.
Na istoj aukciji 1980. Gommaire Verbruggen je kupio ‘Witneusa’ za velike pare nakon borbe za njega sa Njemačkim milionerom Hermesom. Potomci ‘Witneusa’ su Verbruggena učinili poznatim.
Hermes je imao njegovog brata (‘Pieta’) koji je već dao dobre takmičare. Naravno, ‘Witneus’ i ‘Piet’ su izleženi od bazičnog para.
Na istoj aukciji van Beerendonk je kupio goluba zvanog ‘78.000’. Nekoliko godina kasnije je pobedio na Nacionalu iz Bourgesa u Belgiji protiv oko 70.000 golubova sa njegovim sinom!
Mogao bih da nabrajam mnogo odgajivača koji su bili uspješni sa potomcima “Bazičnog para” ali bi trebalo mnogo stranica da se sve to ispiše!

 

Spisak uspješnih potomaka

Zaključićemo ovaj članak spiskom direktnih potomaka ‘Bazičnog para’.
Interesantna stvar je da ih ima u raznim bojama.razlog ovoga je boja majke ‘Oude van den Boscha’ koji je već pomenut.

 • ‘Merckx’ B-69-6653841, kovani mužijak. Osvajač 21 1. mjesta i Nacionalni As golub Belgije 1974.
 • ‘Kadet’ B-72-611169, kovani mužijak.Kao godišnjak osvojio 6 1. mjesta i ukraden je 1986. 1980. William Geerts je dobio plavu ženku od ‘Kadeta’.Dva njena sina  su postali Olimpijski golubovi!
 • ‘Witneus 73’ B-73-6261175, kovani mužijak. Kupljen je od strane Verbruggena,i bio senzacionalan matični mužijak kod njega.
 • ‘Junior’ B-70-6070880, plavo šareni mužijak.
 • ‘Piet’ B-76-6371884, kovano šareni mužijak. Kupljen od strane Njemca Raymund Hermesa.
 • ‘Benjamin’ B-79-6752570, prošarani mužijak.
 • ‘Blauwe Witpen’ B-73-6261170, Plavi belokrili mužijak.
 • ‘Princ’ B-76-6220346, kovani mužijak.
 • ‘ 78.000’ B-77-6793014, Belokrili kovani mužijak kupljen od strane W v Beerendonka.           ‘ 78.000’ je djed 1. Nacionalno iz Bourgesa, prijavljeno oko 70.000 golubova.
 • ‘Donkere’ B-80-6754674, tamni mužijak.
 • ‘Schoon Donker’ B-73-6261056, tamna ženka.
 • ‘Liebling’ B-78-6250000, prošarana ženka.

I još mnogo drugih,ali nisu baš ovoliko važni.

 

Zaključak

Ime Meulemansa će biti pamćeno dok god ovaj sport postoji. Kao imena braće Janssen i Huyskens van Riel. Danas je Meulemans (obični farmer) penzionisan i takmiči se sa partnerom,svojim zetom pod imenom ‘Meulemans Damen’. “Kod Meulemansa su bili matični golubovi a njegovi bivši partneri (Wouters i Marien) su bili zaduženi za takmičare” :uvijek je govoreno. Ima istine u tome. Meulemans nije bio baš uspješan takmičar u prošlosti.Ukrštanja njegovih golubova u drugim golubarnicima su proslavila njegovo ime. Ali kao golubar on nije bio naivan.Shvatio je da ukrštanja različitih linija vode do uspjeha.Zato je uvozio golubove,ukrštao ih je sa svojim i rezultat toga je što je postao  Nacionalni Šampion Belgije na dugim stazama 1999. Njegovi bivši partneri, kod kojih su bili ‘letači’ nisu ovo postigli.

 

Pogrešno

Nemojte,molim vas misliti da je ovaj članak reklama za golubove Meulemansa.To je dužnost prema njegovom “Bazičnom paru” najboljem matičnom paru u istoriji. a ‘Bazični par ‘ je sam po sebi istorija. Meulemans je veliko ime i ima dobre golubove. Ali njegovi posljednji pobjednici su produkt ‘druge krvi’ koju je uvezao.Kao što sam već pomenuo odgajivači iz USA i ‘Istoka’ (Taiwan i Japan) vole njegove golubove i one koji su sa njima u srodstvu.Najbolji odgojni par u istoriji je svakako (‘Oude van den Bosch i ‘Janssenka’) ukrštanje. Najviše senzacionalnih pobjednika i As golubova koji potiču od ovog para su takođe ukršteni!U prethodnom članku sam rekao da ‘veliko ime’ ne znači obavezno kvalitetne golubove. Meulemans je izuzetak od pravila. On je veliko ime,i imao je kvalitetne golubove u prošlosti zahvaljujući njegovom ‘Zlatnom paru’.Činjenica da je postao dobar takmičar je ta da je on bio pametan pa je ukrštao potomke svoga ‘Čudesnog para’ sa drugim linijama.
© Ad Schaerlaeckens