Jedan kolega je imao problem.Iznenada su njegova 6-nedjeljna pilad oboljela; Adeno/coli izgleda.Ova infekcija nažalost može da napadne bilo koji golubarnik i bilo kada,ali je ovaj put golubar bio krivac.Upravo je vakcinisao svoje golubove protiv paratifa, a to je bila kobna greška.Ti golubovi su bili suviše mladi za vakcinaciju, čak bi se trebalo kloniti i vakcinacije protiv paramiksa u tom uzrastu.Svaka vakcinacija izaziva stres, a to otvara kapiju za Adeno/coli.

TOTALNO POGREŠNO

Da li bi uopšte trebalo vakcinisati protiv salmonele?Veterinari se ne slažu.Jedni odobravaju,drugi su protiv.Ali se svi slažu da bi trebalo to obaviti nakon liječenja sa antibioticima u trajanju od najmanje 10 dana. Vakcinacija prije liječenja je pogrešna.Ustvari,većina veterinara savjetuje da se vakcinacija obavi jedino ako postoji problem sa  salmonelom.Prije nekog vremena jedan odgajivač je htio da uštedi vrijeme i trud i vakcinisao je kombinovanom vakcinom protiv boginja i paramiksa, ili boginja i paratifa,ili protiv sve tri bolesti odjednom.Ali sada je postao pametniji, to je suviše, posebno vakcinacija protiv salmonele. Kao što rekoh ta vrsta treba da se obavi samo nakon liječenja i to najmanje mjesec dana prije uparivanja golubova.Zatim jedno važno pravilo koje treba znati je da je bilo koja vakcinacija sa manje efekta ako golubovi nisu potpuno zdravi.Neki tvrde da se nakon vakcinacije protiv boginja ili salmonele u toku sezone poboljšava forma.Ovo je bajka.

MOJ POSTUPAK

Ja ne vakcinišem protiv paratifa (salmonela). Ali tretiram SVE svoje golubove. Dobra stvar u vezi antibiotika protiv salmonele je da ne utiču na mitar.Protiv boginja nisam vakcinisao godinama.Boginje su često ograničene na pojedina područja.Često čujete da su u nekom gradu ili klubu zaraženi golubovi,dok u drugim mjestima nema tih problema .Mjesto u kojem živim dugo vremena nije imalo tih problema,ali u slučaju da čujem da su se pojavile sigurno bih vakcinisao odmah.

ZAKLJUČAK

Odgajivači Zapadne Evrope su obavezni da vakcinišu protiv paramiksa svake godine, mnogi misle da je ovo pretjerano i jedino vakcinišu mlade golubove.Nikada nisam čuo da su njihovi golubovi kasnije dobili paramiks.Je li jedna vakcinacija dovoljna za imuni sistem?Iskreno govoreći,ne znam, ali izgleda da je tako.Ponekada se odgajivači žale da je  tretman protiv salmonele imao efekta samo nekoliko mjeseci.Vjerovatno je razlog taj što oni takođe sprovode tretman protiv Coli ,a ti lijekovi su potpuno isti. Ono što oni urade kad često tretiraju protiv  E Coli je slabljenje imunog sistema.Zato još jednom napominjem,shvatimo koliko je pogrešno liječiti golubove koji nisu bolesni!

© Ad Schaerlaeckens