Nekada napisem:”Nacionalni pobednik ne mora biti najbolji”.Suprotno je takodje istina.Ako ne nadjes imena odgajivaca medju Provincijalnim ili Nacionalnim sampionima,to ne znaci da su oni bili slabi te godine.Mnogo je razloga za to,a po meni je najvaznije to da se snaga konkurencije mnogo razlikuje izmedju razlicitih okruga.Drugi razlog je taj jer su odgajivaci duzni da salju svoje rezultate,ali oni to ne rade stalno.

 

BLUE CHAMPAGNE

Primjer za ovo je B-04-4367234(zvani “Blue Champagne)od Mr.Antoine de Graeve,koji je bio fantastican golub na kratkim stazama 2007.godine.

Osvojio je:

738 golubova -6.mjesto

1085 golubova -2.mjesto

877 golubova -1.mjesto

1277 golubova -2.mjesto

1108 golubova 1. mjesto

477 golubova -1. mjesto

301 golubova -1. mjesto

313 golubova -1. mjesto

Za Nacionalni sampionat u Belgiji ovih 8 rezultata daju koeficijent 2.86 poena sto je najbolje.Sa ovakvim rezultatom golub nije postao samo Nacionalni As sprint KBDB u 2007.godini,nego koliko je meni poznato ovo je najmanji koeficijent u istoriji golubarstva.I znate sta?Da nije bilo momaka sa Pipe niko nikad ne bi cuo za njega.Treba da znate da De Graeve zivi blizu njih,oni su ga I kupili,ali kad su culi od vlasnika da nikad nije poslao rezultate svog goluba za Provincijalni ili Nacionalni sampionat Nik I Tomas su ga nagovorili da posalje rezultate svog fantasticnog goluba tada.De Graeve je uradio kako je trazeno od njega I krunisan je u Nacionalnog Asa 2007.godine.

 

SRECA

Lijepo vrijeme koje smo imali u proljece 2007.godine mnogo je doprinijelo ekstremno malom koeficijentu”Blue Champagne”.U aprilu je bilo vedro I toplo sa grudnim vjetrom na svakoj trci,a ovakvo vrijeme pogoduje super golubovima koji tada dolaze do izrazaja.Ovaj belooki muzijak je registrovan mehanickim satom,sto je za njega bilo nepovoljno mnogo puta(oduzimalo je mnogo vremena)ali ne I ovaj put.Treba pomenuti da je 3 puta stigao zajedno sa svojim bratom I jednom sa polubratom.Ali odgajivac je bio pametan,pa je svaki put prvo registrovao Blue Champagne prije ostalih.Da su golubovi registrovani elektronski ne bi morao da podesava.Otac Blue Champagne je muzijak iz 1998 godine koji ima 12 prvih mjesta.Linije je De Baere ukrstene sa Legiest.Majka mu je iz 2003.godine linije De Baere I Mattheeuws.

 

NEKE KORISNE STVARI

 

-Odgajivaci koji zive blizu se cude kad god vide kako pakleno treniraju njegovi samci.

-Ali kad golubovi ugledaju De Graevea slecu kao rakete da bi usli u golubarnik,isto kao na takmicenju.Golubovi tad tako brzo uskacu da posmatraci ne mogu da stignu da vide koje su boje.

-Pokazuje zenke muzijacima svaki put prije pakovanja.

-I stare I mlade golubove hrani “lakom mjesavinom”da bi se brze svarila.

-Takmici se maksimalno sa 15 samaca.Zadrzavanjem samo nekoliko golubova nema drugog izbora nego da pravi ostru selekciju,osim toga bice samo nekoliko golubova u golubarniku,sto je po njegovim rijecima kljuc uspijeha.

Kad ima samo nekoliko golubova  u golubarniku oni imaju mnogo vise kiseonika,sto pravi razliku,kaze on.

Greska koju prave mnogi odgajivaci nakon uspjesne sezone je da zadrze previse golubova.Mnogo golubova u golubarniku znaci manje kiseonika,a to ubija kondiciju.

-Normalno,mnogi odgajivaci ogovaraju kad se neko dobro takmici I kazu da je glavni uzrok u lijekovima.

Ako nesto ne bi bilo u redu on bi naravno lijecio,ali u zadnje 2 sezone nije uopste to radio,cak ni protiv trihomonijaze.

Njegov problem je sto mu ne vjeruju,ali to je problem nevernih Toma,govori on smijuci se.