Nekad davno odgajivači u Evropi nisu počinjali odgojnu sezonu prije februara kad dani postaju duži i temperature budu veće.
Ali vremena su se promijenila.
Sad većina Holanđana i Belgijanaca pare golubove krajem novembra i tako imaju mlade za novu godinu kad stignu novi prstenovi.
Za Belgijance je obavezno da imaju mlade koji su rođeni najkasnije u decembru i januaru.
Tamo počinju takmičenje mladih početkom maja i mladi moraju da budu zreli da bi mogli da budu pakovani.

U Holandiji,takmičenje mladih počinje skoro 2 mjeseca kasnije,ali Holanđani takođe praktikuju ‘zimski odgoj’ odavno.
Razlog ovoga je zbog rasta popularnosti takmičenja sa mladim golubovima. Nekad je to bilo sve drugačije.
Takmičenje mladih nije bilo toliko važno; mladi su takmičeni da bi naučili za narednu sezonu, trebalo im je iskustvo.
Sad se mladi takmiče da bi pobedili, zbog toga trebaju da budu stariji, i to je objašnjenje zašto Holanđani takođe praktikuju ‘zimski odgoj’.
Konačna promjena se desila 1953. sa početkom Nacionala Orleans,u početku je bilo mnogo protivnika, i to je ispalo loše jer je ta prva Orleans trka bila određena da bude kompletna katastrofa.
‘Vidiš,to je bilo predaleko za mlade golubove’ govorili su pesimisti.
U Njemačkoj takmičenje mladih još uvijek nije ništa posebno, zbog toga Njemci pare golubove kasnije od kolega u susednim zemljama.

 PROMJENE

Od 80-ih takmičenje mladih nije samo postalo popularno, odgajivači su zaključili da mladi mogu lako odlete 3 ili 4 duge staze,koje su postale šlag na torti za mnoge.Čak i oni koji su uvijek bili protiv su bili primorani da se povinuju. Zbog toga su potrebni stariji golubovi; mogu da budu bolje motivisani, lakše ih je takmičiti sa gnijezda ili samački, i ima manje problema sa mitarom.Ali 1999 ljudi iz ‘udruženja za zaštitu životinja’su pokvarili su zabavu. Izgovor je bio da su staze preko 450 kilometara preteške za golubove i zabranili su ih,uključujući i najveću trku na svijetu, Orleans, koja je jednom imala oko 200,000 golubova.Odgajivači koji su se specijalizovali za duge staze sa mladima su poludeli. Mladi golubovi su se stvarno gubili ,ali to se dešavalo samo neiskusnim kad su prvi put puštani sa kratkih staza.Njihov protest je bio beskoristan i duge staze sa mladim su postale istorija.

LEKCIJA

Kada govorimo o ranom odgoju Holanđani i Belgijanci nikad nisu razumeli zašto strani kupci traže baš te golubove. Oni nisu ni pomišljali da ih prodaju. Ozbiljan odgajivač ih se neće odreći, njemu su potrebni, jer ne može da se ravnopravno takmiči sa letnjim odgojem i zbog toga što razmišljaju o budućnosti.Takmičenje sa mladim je postalo popularno,ali takmičenje sa starim golubovima je važnije i zbog toga ti trebaju golubovi koji imaju iskustva u godini leženja. Kasni odgoj nije spreman za trku,kako mladi tako i stariji golubovi, i zato šampioni njih mogu da prežale. Stranci nevoljno kupuju letnji odgoj,dok Evropljani žele baš te golubove da kupe. Sa njima treba samo malo više strpljenja. Čekanje pola godine ili tako nešto da legu od golubova koje su kupili je cijena koju će rado platiti kad je kvalitet u pitanju.

TRENIRAJTE IH!

Već sam pomenuo da u Holandiji takmičenje mladih ne počinje prije ljeta. U prošlosti su mladi trenirani samo pred početak takmičarske sezone,ali su odgajivači naučili lekciju.Golubovi koji nisu trenirani prije 6 mjeseci starosti neće moći da se takmiče uspješno i zato su počinjali sa treninzima mladih ranije,kad imaju 4 mjeseca maksimalno.Posebno prilikom prvih trening letova vrijeme mora da bude lijepo. Obavezno se treba čuvati jakih vjetrova kod treninga golubova sa malo iskustva. Bez obzira je li vjetar u leđa ili grudni.Sad svi znaju šta znači takmičiti golubove koji nikad nisu pakovani u korpama.Ponekad se može pročitati o Super Šampionima koji dominiraju na takmičenju mladih sa golubovima ‘koji nikad nisu trenirani’. Ja mislim da oni nisu Super Šampioni nego  Super lažovi. Tvrde da “nikad nisu trenirali”jer žele da zadive. Kao da hoće da kažu: ‘Ja čak mogu da budem uspješan sa golubovima koji nemaju iskustva. Zamislite samo kakve bih rezultate imao da su bolje trenirani.’

‘GLUPO’

Rezultat netreniranja mladih golubova propisno može dobro da se vidi kod kasno izleženih koji se takmiče kao stari golubovi.Neće biti odbačeno perje kod letnjih mladih koji se takmiče kao godišnjaci.’Zato što su mladi iz letnjeg odgoja glupi’ kaže se. Ja mislim da je ovo čudan stav.Ne vidim razlog zašto bi golubovi rođeni u ljeto bili klasifikovani kao gluplji u odnosu na njihovu braću i sestre koji su izleženi početkom godine. Takvi golubovi nisu glupi, nego se ponašaju glupo. Znači trening je obavezan, svi ti šampioni koji treniraju redovno mlade ne rade to iz zabave. To ima svoj razlog. Ovo o čemu govorim može biti razjašnjeno konkretnim primjerima.- U nekim klubovima ovdje je odvojena konkurencija za rani i kasniji odgoj. Puštaju ih sa istog mjesta, ali su različite rezultatske liste.Treba uporediti ove rezultate!Ja nikada nisam rekao da su golubovi iz kasnijeg legla mogli da konkurišu onim iz zimskog odgoja.Mladi iz kasnijeg legla rijetko osvajaju plasmane,ali u globalu,razlike su ogromne. – U prošlosti ‘Holandska i Belgijska takmičenja’ sa mladima su bila organizovana u proljeće. Belgijski golubovi su pakovani oko 15 puta, Holandski 5 puta.Holanđani su teško mogli da osvoje plasman sa njihovim neiskusnim golubovima.- Na Nacionalu iz Orleansa je bila katastrofa 1981. U to vrijeme neki su se takmičili subotom,a drugi nedjeljom. Mi smo se takmičili nedjeljom i zbog lošeg vremena su otkazane 3 trke. Ovi što su se takmičili subotom su bili srećniji jer su imali stazu svake nedjelje.Zatim je došao Orleans i svi smo učestvovali. Za nas je ta trka bila katastrofalna. 6 dana nakon puštanja samo 25 % golubova se vratilo kući. Golubovi ‘letači subotom’ su bili bolji i od nas su napravili seckano meso. Ne znam je li obavezno  nositi na trening let golubove pet puta nedjeljno kao sto to rade Amerikanci ,ali znam da će se i najbolji golubovi izgubiti ako nemaju iskustva . – Ja živim u Holandiji, tačno na Belgijskoj granici. Neki od mojih komšija su Belgijski odgajivači. Posljednje nedjelje jula mi, Holanđani,imamo 4.trku mladih sa  210 kilometara daljine.Istog dana Belgijanci imaju istu daljinu.Njihovi golubovi se vraćaju kući mnogo bolje od naših,ali… ti Belgijski golubovi su bili pakovani 15 ili više puta do tada.Nekoliko nedjelja kasnije Holanđani i Belgijanci se takmiče sa 400 kilometara. Sada nema razlike, jer Holandski golubovi imaju iskustva.

AMERIKA                                                                                                                                                                Nikad u životu nisam čuo toliko izgovorenih gluposti u vezi golubova kao kad sam bio u Americi.Neću da kažem da su Amerikanci glupi,ali pitanja koja su mi postavili su stvarno bila glupa. – Pitali su me za adresu Bricouxa koji je umro prije 50 godina.- Neki su tvrdili da imaju čiste Wegge golubove. Wegge golubovi su prodati na aukciji nakon što je umro 1898 i ispalo je da ih je uglavnom on pokupovao- Jedan drugi momak je htio da zna  kako sam ukrstio golubove Hofkensove linije sa nekim gospodinom X . Hofkens nije imao svoju liniju a ime tog gospodina X znam jedino iz reklama u stranim novinama. – I čudio sam se zašto odgajivač iz Amerike čisti golubove od glista svakog mjeseca bez obzira što nemaju gliste.- Ono što me je takođe iznenadilo je način na koji su trenirali golubove. Tri ili četiri puta nedjeljno.Pisao sam o tome u jednom Holandskom časopisu, Neki Evropljani su preuzeli Američki sistem i počeli da treniraju mlade dosta često.Ali na žalost njihovi golubovi nisu bili ništa bolji.Zašto ti česti treninzi u Americi koriste a u Holandji i Belgiji ne?Mislim da je zbog toga jer Evropljani žive blizu jedni drugima i golubovi ne moraju da se odvajaju odmah nakon puštanja,kao u Americi. Ali ono što su Evropljani otkrili je da trening ustvari pravi razliku,samo da se ne pretjera.Takođe su naučili da je upoznavanje sa korpom od velike važnosti.

UVOĐENJE

Prilikom prvog pakovanja u korpu mladi trpe veliki stres. Oni su tada uplašeni,ukočeni i pomamljeni .Oni tada gaze jedni preko drugih, jer su uznemireni.Kako se samo razlikuju golubovi koji su već bili u korpi. Oni su mirni.Da bi znao šta hoću da kažem treba da pustiš svoje neiskusne zajedno sa  golubovima odgajivača koji trenira često. Njegovi golubovi ne mogu da čekaju da polete; čak i bez jednog napravljenog kruga otići će kući.Neiskusni golubovi su šokirani i pod tolikim stresom da ne umiju da napuste korpu,još sjede na zemlji i neće da se pomere od vašeg auta. Kao da razmišljaju o nečemu drugom!

VODA

Prije dosta godina Japanci su snimili trku iz Orleansa i poslali mi kopiju.
Iz dosade sam je gledao dok nije prikazano mjesto gdje golubovi piju vodu. Ti snimci su me zapanjili. Golubovi su se gurali da dođu do vode,a kad se tako tiskaju da bi pili, znači da su žedni.
Ali… kaseta je prikazala i golubove koji NISU pili, jer je izgledalo kao da ne očekuju da dobiju vodu.
Ti golubovi koji nisu pili su bili hendikepirani u odnosu na ostale kad su krenuli prema kući.
Sa iste te trke moj prvi golub nije htio da uđe jer je bio totalno iscrpljen.
Tri minuta sam izgubio i to je bilo dovoljno da NE  pobedim na Nacionalu.
Čudna stvar je bila što je to bila laka trka sa vjetrom u leđa. Sigurno nije zbog vremena ili udaljenosti, što je taj golub bio toliko iscrpljen.
Nakon što sam pregledao snimak, mislim da moj golub nije pio a znam i zašto. To je bio moj favorit i pošto me je bilo strah da ga ne izgubim, neke trke sam preskakao. Ostali nisu došli umorni, jer su naučili kako da piju u korpi.
Dešava se kad mi mladi golubovi dolaze sa trke po vrućem vremenu, zalutali golubovi sa njima ulaze u moj golubarnik.
Prva stvar koju urade je da traže pojilicu.
Golubovi na povratku mogu da trpe vrućinu, ali ako ne piju u kamionu izgleda da to pravi čitavu razliku.
Sa trke od 300 kilometara golubovi u našoj federaciji se pakuju noć prije puštanja,a neki put dvije noći prije.
Bolje je da budu u korpi samo jednu noć kad je vrijeme vruće,ali … ali mnnogo gubitaka bude kad se upakuju uveče a puštaju ujutru.
Kad budu u korpi 2 noći golubovi imaju šansu da piju i trka bude bolja.

ZAKLJUČAK

Jedan šampion je opisao na koji način trenira mlade.Bilo je to postepeno. Pet kilometara, zatim 8, 10 i tako dalje, dok jednom prvu turu mladih nije odnio na 15 kilometra od kuće.I dok je stajao pored puta,do korpi, vidio je svoju drugo jato mladih kako leti iznad njega. ‘Šta ja radim ovdje?’ pitao je sam sebe.Izgleda da mladi, zdravi golubovi lete mnogo dalje od kuće nego što mi mislimo. Znači nositi ih na 3 ili 5 kilometara kao što neki rade je gubljenje vremena.Neki spakuju svoje golubove i puštaju ih iz svoje avlije sljedećeg dana, da bi ih navikli na korpu i naučili ih da piju iz nje.Ovo uopšte nije glupo.Jedna od prednosti čestog treninga je ta da će usporiti mitar.Odgajivači su primetili da golubovi koji u toku takmičenja odmore nekoliko nedjelja brže mitare nego oni koji se bez prekida takmiče. Veliko pitanje za mnoge je koliko često bi trebalo trenirati golubove.Mislim da to zavisi od zemlje ili oblasti u kojoj žive.Ako živiš daleko od ostalih takmičara, trebao bi češće da imaš treninge.Belgijanci ne treniraju u toku sezone. Misle da je to gubljenje vremena i benzina ali to nije dobra metoda za one koji žive u Americi ili drugim zemljama.

© Ad Schaerlaeckens