Kad mi je F Marien, veterinar čiji golubovi odlično lete, rekao da nije treteirao golubove protiv trihomonijaze 3 godine,nisam mogao da vjerujem.Dok su se drugi žalili na otpornost trihomonijaze,on je imao drugu priču. Je li me zavlačio?Sada vidim da nije. Ni ja nisam tretirao svoje golubove protiv trihomonijaze nekoliko godina.

JABUKOVO SIRĆE

Ja sam veoma skeptičan po pitanju većine dodataka hrani,ustvari imam povjerenja  u veoma malo njih.Kad je prije nekoliko godina Adeno/Coli postao veliki problem mnogi odgajivači su mislili da je jabukovo sirće u vodi dobro za prevenciju njene pojave.Nisu bili u pravu.Uzmimo Peter van de Merwea za primjer. Počeo je da daje svojim golubovima jabukovo sirće i nikada do tada nije imao toliko problema sa E Coli.Znači jabukovo sirće je beskorisno,pomislio sam.Ali u to vrijeme sam kupio jednu bocu i pomislio,jeftino je,a nisam htio da je bacim,i davao sam svojim golubovima 3 puta nedjeljno,u toku čitave zime.U proljeću koje je uslijedilo moji golubovi su izgledali tako zdravo, da sam zaboravio da ih tretiram protiv trihomonijaze,a na moje iznenanđenje nije ni bilo njenih znakova u narednoj godini.Pitao sam se je li ovo zbog sirćeta,i naravno,nastavio sam da ga dajem svojim golubovima,i vjerovali ili ne,već tri godine nisam tretirao protiv trihomonjaze i više nemam tih problema.Ignorisanje trihomonijaze je nešto šta ja prije nisam mogao da priuštim sebi.

DRUGI VETERINARI

Pričao sam o ovom fenomenu sa veterinarom Herbots  i Schroederom i po njihovom  iskustvu sirće čuva od trihomonijaze.Ovo je toliko zainteresovalo doktor Schroedera,da kad bi god pregledavao nečije golubove i konstatovao da su totalno čisti od trihomonijaze ,pitao bi vlasnika tih golubova da li im daje sirće.Bez ijednog izuzetka,vlasnici tih golubova ‘bez trihomoniaze’ su davali jabukovo sirće, neki u kombinaciji sa bijelim lukom ili Naturalinom (vrsta čaja od Naturala).Ove nedjelje je mogao da se pročita izvještaj Mertensa iz Arendonka.Dva puta je bio šampion Belgije, i u tom izvještaju može da se pročita da otkad daje svojim golubovima sirće više nema problema sa trihomonijazom.Jedini problem sa kojim se sreće je da mu golubari ne vjeruju.Ja vjerujem.  Mnogo je ovakvih primjera da bi se mislilo da je slučajno.

SAVJET

Danas doktor Schroeder, doktor Herbots i doktor H de Weerd savjetuju često davanje sićeta. Jedino ne u sezoni takmičenja i najmanje 3 puta nedjeljnoSamo jedan dan nema učinka.Prvo golubovi treba da budu čisti jer jabukovo sirće ne liječi,ali je izgleda perfektno u prevenciji trihomonijaze.A preventiva je uvijek bolja od liječenja. Druga dobra vijest je da je jeftino.I na kraju interesantna stvar koju sam našao na sajtu Njemačkog šampiona Puttmana:

LIJEČENJE:

 

Osam nedjelja prije nego što startuje takmičenje, samce tretira pet dana sa antibiotikom (paratyphus). Četiri nedjelje kasnije, tretira golubove protiv trihomonijaze.I još jedna interesantna priča od Rainera: “Nakon petog leta, samce je testirao specijalizovani veterinar. ‘Trihomonijaza,’ kaže veterinar, ‘osim kod tvojih najboljih golubova.'” Pokušavajući da bude temeljan, Rainer je tretirao čitav tim, i na sljedećem letu je bio slab. Rainer sada misli , “Sljedeći put, kad rezultati budu dobri, neću liječiti nijednog goluba osim ako je inficiran. To lako mogu da uradim jer moji golubovi imaju posebne pojilice.”

© Ad Schaerlaeckens