BOLEST MLADIH GOLUBOVA(drugi od dva dela) by Ad Schaerlaeckens

Iz Njemacke mi je stiglo 1605 pitanja od odgajivaca u vezi “bolesti mladih golubova”.Namjera mi je da sto bolje objasnim ovaj fenomen I treba reci da su istrazivanja dala interesantne I korisne informacije odgajivacima sirom svijeta jer je bolest postala svjetski problem.
GLAVNI PROBLEM
1153 od 1605odgajivaca su imali problem sa mladima.Nekima su se golubovi razboleli samo jedanput,vecini su se zdravstveni problemi ponavljali,a za neke je to bio takav kosmar da im se bolest vracala svake godine.56 %Njemackih odgajivaca ima golubarnik u dvoristu,ostali u potkrovlju ili na kuci.Neobicno je da oni koji imaju izdignute golubarnike imaju vise problema nego oni kojima su u dvoristu.Razlog bi mogao da bude veca temperature u golubarnicima na vrhu zgrada jer toplota cini golubove osjetljivijim.Odgajivaci koji golubove drze u otvorenim volijerama imaju manje problema.Zatim oni koji imaju mnogo mladih imaju vise problema od ostalih.Napravimo sljedecu podjelu:
– Odgajivaci koji drze vise od 100 mladih.
– Odgajivaci koji drze izmedju 50 I 100 mladih.
– I odgajivaci koji drze manje od 50 mladih.
Prva grupa ima najvise problema,a odgajivaci koji drze manje od 50 komada najmanje .Ovaj fenomen potkrepljuju desavanja u Holandiji.U posljednje vrijeme se organizuju takmicenja u kampovima,golubarnici su prenaseljeni,a gubici zbog adeno/coli ogromni .
USLOVI U GOLUBARNIKU I HIGIJENA
70 % Njemaca ciste svoje golubarnike svakodnevno.Nemojte sada biti iznenadjeni kad kazem da imaju vise bolesnih golubova nego oni koji NE ciste.Ista stvar je I sa odgajivacima koji dezinfikuju svoje golubarnike(48%)I njih bolesti cesce pogadjaju nego one koji to ne praktikuju.Ja licno rijetko cistim golubarnike I imam rijetko probleme. Jednom sam pisao na ovu temu,neki odgajivaci su to primijenili u praksi,prestali su sa ciscenjem I ups….od tada imaju zdravije mlade golubove .Razlog bi mogao da bude da golubove koje drzimo u pretjerano cistim uslovima imaju sabiji imunitet.Ista stvar je I u svakodnevno zivotu.Gdje mozemo da nadjemo najjacu bakteriju koju je tesko unistiti?Na mjestima gdje se najbolje odrzava higijena kao npr:u bolnicama !!!Razlog zbog cega golubovi u golubarnicima koji se cesce ciste vise oboljevaju moze da bude perje I prasina koji se dignu kad se struze I brise.U golubarnicima koji se ne ciste prasina ce se zalijepiti za slamu ili izmet.Ista stvar je I sa onima koji koriste brener.Svaki treci odgajivac koji je pitan redovno koristi brener I tako ubija bakterije,insekte I viruse.To je ono sto oni misle,ali……opet imaju vise problema nego oni koji to ne praktikuju. To me podsjeca na nesto sto se meni desilo.
LICNO ISKUSTVO
Prije mnogo vremena sam trampio 8 mladih sa jednim velikim sampionom.Stavio sam njegove cetvoronedeljne mlade medju moje I dozivio neprijatnost.Njegovi su izgledali zdraviji,ali….na moje iznenadjenje mjesec dana kasnije svi su bili mrtvi.Da,tacno,tih osam uvezenih komada.Bio sam zbunjen I otisao kod veterinara za golubove,ponio2 uginula I ispricao kako je bilo.‘Jesi li uzeo mlade od odgajivaca koji redovno cisti svoje golubarnike?’ pitao je.Ja nisam mogao da vjerujem.Covjek od kojeg sam uzeo mlade stvarno 3 puta dnevno cisti golubarnike,usisava I dezinfikuje redovno hlorom.
‘Kako znas?’ pitao sam eksperta.
‘Nisi ti prvi koji ima ovakvo lose iskustvo’ rekao je dodajuci:
‘Ovakve stvari su dosta ceste.Tvoji golubovi koji borave u golubarniku koji ne cistis redovno su imuni,kod njegovih je slabiji imunitet,oni nisu otporni I zato se to desilo.’Kakav veterinar. Ranije sam odlucio da ne kupujem golubove od odgajivaca koji mnogo koristi lijekove.Nakon ovoga sam odlucio da nikad ne kupujem od odgajivaca koji ciste svoje golubarnike “dan I noc”.Ovako nastaju problemi kad unosimo golubove iz drugih golubarnika.To je mnogo rizicno,ali I objasnjava ogromne probleme organizatora kampova za golubove iz razlicitih golubarnika.
VISE
Odgajivaci koji imaju problema sa adeno/coli se slazu da stres I porast temperature su faktori koji dovode do neprilika.Cesto im se golubovi razboljevaju nakon prvih trening letova,cak I dobiju temperaturu kad moraju duze da ostanu u korpi.Takodje im se golubovi razboljevaju odmah nakon vakcinacije protiv PMV.Zato se savjetuje vakcinacija mladih kad budu imali oko 6 nedjelja,znaci malo prije treninga I sezone takmicenja.U posljednje vrijeme ljudi vakcinisu I protiv paratifa. I izgleda da imaju manje golubova koji dobijaju adeno/coli od ostalih. (napomena: Rizicno je vakcinisati u isto vrijeme protiv paramiksa I paratifa.Trebalo bi napraviti pauzu izmedju toga najmanje 4 nedjelje)Istrazivanja pokazuju da su neke bolesti ogranicene na pojedine oblasti. Desava se da u pojedinim okruzima bude mnogo bolesnih golubova a u drugim ne. Na ambalazi mnogih dodataka hrani I nekih lijekova pise da se savjetuje davanje istih za prevenciju od adeno/coli.Strucnjaci kazu da je to bacanje novca.Ono sto moze da pomogne je jabukovo sirce,jogurt I maslo,ali cak I o ovome ima oprecnih misljenja.
ZAKLJUCAK
Zavrsimo ove 2 teme sa par savjeta.
– Izbegavati stres(transport I trening)kad su golubovi slabi iz bilo kog razloga.
– Kloniti se lijekova stoje vise moguce.Oni narusavaju imunitet.
– Budi siguran da ti golubarnik nije prenaseljen I da je dobra ventilacija.
– Vakcinisi mlade protiv PMV kad budu imali oko 6 nedjelja.
– U slucaju da dobiju”tip 1”ne uklanjaj bolesne iz golubarnika.Ne hrani golubove 2-3 dana I daj im elektrolite u pojilici po vrucem vremenu I pojacaj ih glukozom.
– Nikad ne sklanjaj vodu da bi sprijecio proliv.Ovo je velika greska.Tako golubovi mogu da umru usled dehidracije.
© Ad Schaerlaeckens