Ponekad sam pitao za pravila koja su važna za zapamtiti.. Ponekad sam pitao koja je razlika između šampiona i ne-šampiona.
Ponekad sam pitao mnoge stvari. Ja živim od pisanja o gloubovima i golubarskom sportu, pa iz tog razloga poznajem skoro sve velike šampione u Holandiji i Belgiji osobno, ali također poznajem njihove ptice, njihove golubarnike i njihove metode.
I sve te stvari zajedno će dovesti uzgajivača do mjesta gdje je tako malo prostora: na vrhu.
Dobri golubovi sami od sebe nisu dovoljni za ostvariti uspjeh, oni trebaju da su smješteni u dobrom okruženju i …. trebaju biti tretirani pravilno.
Biti uspješan čini se tako lako za šampione, ne-šampioni često misle da je ovaj sport pun zamki.
Zato cu dati sažetak tačaka koje mogu značiti razliku između pobjede i gubitka, neka pravila za slijediti i zapamtiti.
Nije napisano za šampione, ništa novo za njih, mislim, ali znači za mnoge druge koji pokušavaju da budu šampioni.
PRAVILO JEDAN
Najvažnije od svega da budeš uspješan su dobri golubovi. To zvuči tako jednostavno, ali mnoge kolege nisu svjesni da je tako.
Oni misle da je uspjeh skriven u čarobnoj boci, vjeruju u tajne koje ne postoje I ponekad sumnjaju da šampioni imaju tajne koje ne žele da otkriju ili podjele. Ali ako imaju tajne, onda su to njihove ptice.
PRAVILO DVA
Dobre ptice nisu monopol velikih imena, naprotiv. Večina velikih imena duguju svoju slavu pticama koje su dobili od potpuno nepoznatih imena.Dakle, nisu dobre samo ptice od Janssen-a, van Loon-a, Klak-a, Toye-a ili bilo koga.
Šta večina uzgajivača ne shvata da čak i največi šampioni na svijetu izlegu mnogo vise loših ptica nego dobrih.
Slažem se da je dosta varanja, ali kad se ispostavi da ptica od šampiona nije dobra to ne znači da ste prevareni.
PRAVILO TRI
Zaboravite na sve te teorije u vezi očiju. Belgijanci i Holandjani se smiju takvim pričama i to je nešto što bi svi trebali uraditi.Činjenica da ne postoji Holandska riječ za ‘eye sign – znak oka’ sigurno ima razlog.
Naučnici u Belgiji često kažu ‘eye sign – znak oka’ je ubleha I postoji mišljenje nekih koji tvrde da će oči pokazati da je ptica dobar letač ili matični golub ili nije.
Ja uvjek kažem: ‘Ako želiš da kupiš dobre ptice ne gledaj u oči goluba nego u oči uzgajivača.’ Da li je iskren? Da li on čini najbolje prodajuči kvalitet za novac koji dobija?
PRAVILO ČETIRI
Ako bi imao izbora, takmičiti sa super pticama u lošoj kondiciji ili prosječnim pticama u odličnom stanju, radije sam za ove druge. Istina je zaista da dobre ptice dolaze u formu lakše nego druge. Dakle pripodno zdravlje je također kvalitet. Riješiti se golubova koji imaju problema da ostanu zdravi 365 dana u godini. Naravno treba ih držati u zdravom ambijentu. Kako očekivati da ptice dođu u dobru kondiciju kada ih stavimo u golubarnik u kojem se moraju boriti sa lošim uslovima kao vručina, vlaga ili propuh?
PRAVILO PET
Šampioni također znaju kako dovesti dobru pticu u dobru formu, koja se mora ostvariti jer kako je rečeno prije dobre ptice same nisu dovoljne. Ali nemoj misliti da se kondicija može kupiti ili protresti iz boce. Dakle, ostani udaljen od lijekova koliko god je to moguće. Medicina se razvila da liječi ljude i životinje koji su bolesni. Oni se nisu razvili da pretvore prosječne golubove u pobjednike. ‘Čarobna boca’ sa čarobnim stvarima koja ce od vas napraviti pobjednika ne postoji. Zašto je tako puno veterinara koji su slabi takmičari? I zašto bi šampioni trošili novac na bolje ptice ako znaju kako stvoriti od loših ptica pobjednike?
PRAVILO ŠEST
Pedigre je važan ali ne više od toga. Mnogi stranci vrijednuju taj komad papira previše i to je nešto što Belgijanci i Holanđani ne razumiju. Kao da pedigrei mogu letjeti…Sa pticama dobrog porijekla samo imamo više šanse. Strani kupci kao da traže da budu prevareni.Nisu svi izvoznici i uvoznici dobri ljudi. Događa se da vlasniku super ptice ponude više novca ako on napravi bolji pedigree, tako da ptica vrijedi više. Kupci su ti koji vrijednuju pedigre previše, koji su odgovorni za to. Ako su pedigrei napravljeni nakon mladunčadi koji su bili prepreka, dakle prije nego su pobjedili na utrci, mnogi od njih bi bili drugaciji nego što su sada.
PRAVILO SEDAM
Šampioni nikad ne treniraju ili takmiče ptice koje ne vježbaju spontano, ali postoji razlika između treninga i obuke. Ptice prave beskrajne krugove oko golubarnika ne treniraju ispravno. Kada je ‘vrijeme treninga’ oni moraju biti u pripravnosti, sa ispruženim vratovima oni moraju biti spremni da eksplozivno izlete iz golubarnika sa strašnom galamom. Mora izgledati kao da golubarnik povraća golubove koji ne prave ni jedan krug nego lete pravolinijski. Kada se okreneš nakon što si ih pustio mozda ih ne vidiš više. Ako oni ostanu daleko duže vremena I onda se vrate u malim grupama, umorni sa obješenim krilima, možeš fino sanjati o utrci koja dolazi. Sada može biti jasno zašto ja ne koristim zastavu da tjeram ptice da lete. Ako trebaš jednu onda imaš problem. Tjerati ne zdrave ptice da treniraju može učiniti kondiciju slabijom nego sto jeste.
PRAVILO OSAM
U vezi dobrih ptica, propaganda se ne računa, razultati da. Ali i za rezultate dvije stvari su važne za razmatranje: a. Koliko je ptica uzgajivač upakovao za trku? Osvojiti 10 plasmana izgleda dobro. Ali ako je čovjek upakovao 100 ptica to ne znači ništa. Njegov kolega koji je osvoji samo 3 plasmana je daleko bolji ako je on upakovao samo 3 ptice. b. Nadalje snaga konkurencije je vrlo važna. Prva nagrada ili impresivan rezultat meni ništa ne znači. Ja želim znati više. ‘Reci mi protiv koga si takmičio, i onda ću ti reći koliko su tvoje ptice dobre.’
PRAVILO DEVET
Neke ptice imaju tako velike mane da ih je lako prepoznati kao loše ptice ali suprotno nije istina. Niko ne može vidjeti ako je ptica dobra. Zato pametni uzgajivači nikad neće reći ‘ovo je dobra ptica’, oni kažu ‘ovo je lijepa ptica’ i to je sasvim drugačija stvar. ‘Lijepo’ ne znači ‘dobro’, po ovome golubovi i žene se ne razlikuju mnogo!
PRAVILO DESET
Nažalost tako zvana ‘bolest mladih ptica’(Adeno/Coli) je postala problem u cijelom svijetu. Ako daješ mladuncima istu mješavinu hrane u dobi od 10 nedjelja i starijim to če značajno smanjiti šanse za izbijanje bolesti. Mladunci postaju ugroženiji ako mijenjamo mješavinu tokom sedmice kao što mnogi uzgajivači rade. Davanjem diete na početku sedmice i ‘jača’ ishrana poslje je rizično otkad imamo ovu novu bolest. Promjena hrane je preteška za crijeva kao što se čini.
10 GREŠAKA OD NE-ŠAMPIONA
Mnogi šampioni dijele iste ideje i uzgajivači koji nikad neće biti šampioni su također sorta. Razlog zašto nikad neće biti šampioni nije u činjenici da prave greške, (svi prave) nego oni nisu svjesni i nastavljaju to da čine.
GREŠKA JEDAN
To ne može biti dovoljno naglašeno da je največa greška vrijednovanje imena, rase i pedigrea. To je dovelo do brojnih razočarenja.
GREŠKA DVA
Ne-šampioni poduzimaju mjere u pogrešno vrijeme. Oni su skloni davanju lijekova prerano ili prekasno. Kada golubovi takmiče slabo oni misle da lijekovi mogu pomoći, ali ne biti u dobrom stanju ne znači biti bolestan. Liječenje protiv bolesti koje ne postoje će za rezultat imati slabije ptice, s druge strane prekasno je poduzimati mjere kada su ptice na umoru.
GREŠKA TRI
Ne-šampioni nemaju samopouzdanja. Oni mjenjaju svoje metode iznova i iznova. Postoji nekoliko dobrih sistema i nekoliko loših. Najgore je mjenjati ih stalno.
GREŠKA ČETIRI
Posebno u takmičenju sa mladim golubovima važno je imati dobar odnos sa pticama. Kada ne uspešan uzgajivač uđe u golubarnik njegove ptice će htjeti da pobjegnu jer nemaju povjerenja u njega. Kada je šampion među svojim pticama one se osječaju ugodno, ali on ih uvjek drži pod kontrolom. On je general, ptice su vojnici, i dobri vojnici su disciplinovani. Šampion se igra sa svojim pticama, ali ptice od ne-šampiona se igraju sa njim.
GREŠKA PET
Ne-šampioni žele pronaći najbolje stvari za izliječiti svoje ptice od bolesti. Šampioni pokušavaju spriječiti svoje ptice od bolesti. Oni obračaju pažnju na okruženje, na golubarnik. U pojilicama od šampiona je večinu vremena čista voda, voda u pojilicama ne-šampiona je često obojena. Ne-šampioni su previše suosječajni sa pticama koje nisu zdrave. Šampioni se riješe takvih, oni imaju željezne ruke u svilenim rukavicama.
GREŠKA ŠEST
Posebno u takmičenju sa mladim pticama pogrešno je hraniti sa teškom hranom. To znači previše proteina, na primjer previše graška. Grašak je dobar za mladunce u gnijezdu koji se razvijaju, ali za mladunce koji takmiče to je otrov.
GREŠKA SEDAM
Večina ne-šampiona je naivna. Kod uparivanja ptica ne shvataju koliko je važna sreća. Oni misle ako upare Super mužijaka sa Super ženkom ili njenom sestrom da će automatski dobiti Super ptice. Ali to nije tako jednostavno.
GREŠKA OSAM
Ne-šampioni su u zabludi od strane novina i propagande od ‘brokera u iluzji’. Šampioni su realni.
GREŠKA DEVET
U matičnom goubarniku ne-šampiona možete vidjeti matičnjake koji su stari nekoliko godina i nikad nisu dali dobru pticu. Pitam se šta takve ptice rade tamo.
GREŠKA DESET
Moderni takmičarski golubovi postaju sve manji. Neko misli, veča ptica je jača ptica. Oni su u krivu. Često ti manji golubovi bolje podnose najteže vremenske uslove i velike udaljenosti.
ZAKLJUČAK
Imati dobre ptice je zabavno. To je razlog zašto neki daju velike novce za njih. Mogu reći da sam osvojio sve što se moglo osvojiti. To je završilo pravilom da mi zabrane klađenje kako drugi ne bi mislili da nemaju šanse. Tako da ne može biti sve glupost što sam rekao.