Jedan irski odgajivač mi je napisao nešto ovako:‘Molim te pomozi. Ako ne budem imao drugog izbora nego da prekinem sa ovim sportom imaću veliki problem. Moji golubovi konstantno imaju respiratorne probleme. Tretiram ih 4 puta godišnje,ali uzalud. Kako šampioni u Belgiji I Holandiji izlaze na kraj sa ovim? Možeš li da mi daš svoj medicinski program? Koliko i koji lijekovi su najbolji za respiratorne probleme?’

ISPRANI MOZGOVI

Bojim se da je ovom sirotom momku ispran mozak sa svim dodacima za koje je pročitao da razni odgajivači vjeruju ako ih ne upotrebljavaš redovno možeš da zaboraviš na dobre rezultateTo me podsjeća na jednog Amerikanca koji mjesečno tretira svoje golubove.Nije ni čudno što Irac ne može svoje golubove da održi zdravim. Česta liječenja ubijaju imunitet.Ja lično sam samo jedanput liječio moje golubove od kokcidioze I nikada više. Sa respiratornim problemima  se otprilike srećem svakih 5 godina ili tako nešto. Možda čak I manje.

RESPIRATORNI PROBLEMI

Ako liječite često kao pomenuti Irac neizbježno ćeš imati golubove koji ne mogu da budu zdravi.Probaj da se kloniš lijekova što je više moguće.Ako odvojiš zdrave mlade i staviš ih u golubarnik sa perfektnim uslovima smanjićeš šanse za infekcije na minimum.Ono što neki odgajivači rade je tretman nakon loših rezultata,a to je totalno POGREŠNO.Čak I najveći šampioni ponekad imaju loše rezultate.  Kao što ljudi imaju uspone I padove u formi tako isto imaju i golubovi.  Biti u vrhunskoj formi u toku čitave godine je iluzija. Liječenje kad god padne forma, bez znanja da li su golubovi bolesni ili ne I od čega boluju je velika greška.Ako imaš recimo 80 golubova I 3 od njih se razbole postoji samo jedna opcija: eliminiši ta 3, bez obzira na pedigre, I ne liječi 77 da bi izliječio 3.Ako 2 učenika imaju glavobolju nećeš cijelom odjeljenju da daješ aspirin.Medicinske ‘šeme’, mislim na liječenje golubova svakih mjesec dana ili slično ne vode nikuda.Ko može da kaže da li golubovi boluju od glista, trihomonijaze ili bilo koje druge bolesti?

NIJE TAKO JEDNOSTAVNO

Kad golubovi boluju od respiratornih problema to nije tako jednostavno kao što mnogi misle. Ima mnogo antibiotika koji su dostupni,ali tu je problem sa Chlamydiama, herpesom, mycoplasmozom, ornithozom I ostalim virusima ili raznim izazivačima koji mogu da budu problem ,a svi oni zahtijevaju različit tretman.Zato je pogresno samo staviti ‘nesto’ u pojilicu da bi izlijecili golubove.Univerzalni lijek protiv svih bolesti jednostavno ne postoji.Mjesto na koje treba treba da ides u slucaju da zatreba je veterinar specijalista za golubove.Na zalost nema mnogo takvih vetetrinara u vecini zemalja,I zato smo mi u Belgiji I Holandiji privilegovani u odnosu na ostale.Zato stranci treba da obrate posebnu paznju na golubarnik.Maticari moraju 100% da budu cisti od svih bolesti.

AMERIKA

Jednom kad sam bio u Americi jedan odgajivac me je zamolio da mu pogledam golubove.Kad sam mu vidio golubarnik sokirao sam se,a kad sam vidio slabo zdravlje njegovih golubova bilo mi ga je zao.‘Ti imas problem sa golubarnikom’ rekao sam.Promijeni ga, vidis kako je suh I vruc bez promahe I eliminisi sve koji nisu zdravi.Poslusao je moj savjet I ubrzo mi je poslao bocu vina.Shvatate zbog cega.

PORTUGAL

U Portugalu se isto desilo davno. Bio sam u golubarniku odgajivaca koji je potrosio citavo bogatstvo na golubove,a oni mu nista nisu dali.Nisam mogao da vjerujem da je prevaren od svih odgajivaca od kojih je kupio golubove i da nijedan od onih koje je imao nije nista valjao,jednostavno nisam mogao da zamislim.Ali i dijete je moglo da vidi u cemu je problem; golubarnici su mu bili prenaseljeni.On je znao da ima previse golubova, ali nije mogao da ih se rijesi jer su ga puno kostali.Ja sam mu rekao da nema drugog izbora I on je poslusao.Proturili smo kroz ruke svih 300, I rekao sam mu koji verovatno nece biti dobri jer imaju previse defekata I savjetovao sam ga da se rijesi svih koji su bili loseg zdravlja.Nekoliko sati kasnije imao je 60 umesto 300 golubova i 2 godine kasnije je postao sampion svoga okruga.

JA LICNO

Ovog proljeca moji najbolji maticari su dali 2 mlada od kojih je jedan slabo napredovao.Inace mi ne pada napamet da zadrzim takve golubove, ali ovo su bili mnogo dobri maticni golubovi I ja sam odlucio da mu dam sansu.Stavio sam mu prsten 2 dana kasnije nego njegovom bratu iz gnijezda jer je bilo premalo I imalo je tanke noge.Odvojio sam ga 4 dana nakon njegovog brata jer je mnogo zaostajalo.Od trenutka kad je bilo u mom golubarniku za mlade nije izgledalo dobro. Perje mu nije bilo slozeno i nije bilo sjajno.Sa trening letova je uvijek bilo zadnje kod kuce a po teskom vremenu je bilo umorno.Eliminisao sam ga i nikad nisam zazalio.To je bio slabic,a slabici su golubovi bez buducnosti.Cak i kad su od vasih najboljih maticara za njih ne treba da bude mjesta u vasem golubarniku.Respiratorni problemi, respiratorni problemi. Citavog zivota sam slusao o tome. Ali zasto se uvijek isti odgajivaci zale, a ostali nemaju te probleme? Sve ima svoj razlog.  To je ono sto sam ja odgovorio Ircu.

 Nije pitanje kako se boriti protiv toga nego kako sprijeciti da se desi!

© Ad Schaerlaeckens