Zahvaljujući internetu svijet je postao otvoreniji, golubarstvo takođe.Odgajivači iz cijelog svijeta čekaju vijesti iz kolijevke ovog sporta; Holandije,i još više iz Belgije.I ponekad se čude.‘Kako to’ često me pitaju da u Holandiji u  nekim okruzima bude upakovano recimo 6,000 golubova i to je uobičajeno, dok u Belgiji prijava 400 golubova se smatra ‘velikom’ u mnogim okruzima.Jedan od razloga je da prosečan Belgijski odgajivač drži manje golubova,jer se takmiči za pare,dok je u Holandiji manje novca u opticaju na trkama.Drugi razlog je totalno drugačiji pristup takmičenju.   U jednom drugom članku sam to pokušao da objasnim,ali očigledno nisam bio dovoljno jasan.

MAJ U HOLANDIJI

Uzmimo za primjer mjesec maj,prije nego što takmičenje na dugim stazama počne u obadvije zemlje.Tada Holanđani imaju JEDNU (srednju stazu) trku subotom.Takmičari za duge staze učestvuju da bi se pripremili za fond.Mnogi od njih ne kucaju,ali se golubovi računaju kao učesnici trke.Zato,ako je recimo u klubu 30 odgajivača koji imaju 30 golubova prosečno, oni su svi na letu u većini slučajeva, što znači 900 golubova.Prije nekoliko decenija takmičenje na klupskom nivou je imalo prioritet,ali su se vremena promijenila.Može se desiti da malo para ili ni malo bude osvojeno,a prijava može da bude ogromna.

MAJ U BELGIJI

U čemu se razlikuje situacija u Belgiji.U maju većina Belgijanaca ima srednje staze subotom i 2 kratke nedjeljom.To znači tri trke umjesto jedne.može neko pomisliti?Pogrešno!!!To znači 6 trka umjesto jedne 1 jer godišnjaci i stari golubovi lete u odvojenim kategorijama.Zato Holandjanin koji ima 30 golubova nema drugog izbora,nego da ih sve upakuje dok Belgijanci učestvuju na 6 trka:

– Quievrain (kratka staza) stari golubovi.

– Quievrain godišnjaci.

– Noyon (kratka staza) stari golubovi.

– Noyon godišnjaci.

– Srednja staza stari golubovi.

– Srednja staza godišnjaci.

IMA JOŠ

I nije samo to.Holanđani se takmiče u klubu svog grada dok Belgijanci mogu da se takmiče gdje hoće.  Sa istih staza mogu da prijave golubove u različita udruženja.Ako planiraju da upakuju 6 golubova na srednjoj stazi moguće je da učestvuju u 2 različite kategorije sa po tri goluba.    Samo 6 golubova?To je u Belgiji normalno.Na mnogim listama se može vidjeti da ima odgajivača koji pakuju 10 golubova ili više, dok u Holandiji ima malo odgajivača koji pakuju manje od 20 golubova.Ovo je ovako jer je u Belgiji više para u igri.Sad može da vam bude jasno zašto sam ja jednom kad smo ručno registrovali golubove vidio 8 sateva kod Houbena na dan takmičenja.

JA

Od 2006.godine ja se takmičim i u Belgiji.8 odgajivača žive veoma blizu, u istoj ulici, ali sa ISTE staze se takmiče u tri raličita udruženja.Ja se takmičim u jakoj grupaciji gdje mogu da letim sa jakim imenima.Jednom se desilo da sam imao 12 golubova prije mog komšije ,ali je on imao 3.mjesto u svojoj konkurenciji, dok sam ja počinjao od 7. mjesta u mojoj konkurenciji.Što se biznisa tiče (prodaje golubova) bilo bi pametnije takmičiti se u grupacijama gdje je konkurencija slabija.Kad bih tako radio imao bih dosta prvih mjesta sa kojim bih se hvalio,ali više volim da se takmičim protiv imena kao što su Dirk van Dijck, Geerinckx, Berckmoes, van Elsacker Jepsen, Roodhooft, Geerts, Baeck itd.

PRIJAVA

Ono šta ja hoću da kažem je da prijavu u Holandiji i Belgiji ne možete da poredite jer velika prijava ne znači jaku konkurenciju.Normalno je da ljudi više vole onog koji je pobedio 700 golubova nego 400.U Holandiji može da se desi da 5 odgajivača zajedno upakuju 700 golubova.U mnogim Belgijskim okruzima nije čudno ako recimo 175 odgajivača upakuje 400 golubova.Zbog toga se konkurencija u kojoj je upakovano 700 golubova od strane 5 odgajviača razlikuje od one u kojoj je 175 odgajivača upakovalo 400 golubova.Zato možete da shvatite zašto sam jednom prilikom napisao da više volim pobjednika 300 golubova u nekim Belgijskim okruzima nego pobjednika 10000 golubova u nekim Holandskim okruzima.

BOSUA

Holandski šampion Bosua,koji je osvojio 1. i 2. mjesto na najvećoj trci starih golubova koju smo mi ikada imali iz Le Mansa. Osim toga imao je i Olimpijske golubove i pobjednike protiv velikog broja golubova.Skoro svi oni potiču od golubova koje je kupio u Belgiji.Belgijanci kod kojih je kupio golubove nisu mogli da osvoje 1., 2. i 3. protiv 100 golubova dok je Bosua uspio da to uradi protiv 1000 golubova. Sa Kopmanom je ista priča. Njegovi pobjednici uglavnom potiču od golubova uvezenih iz Belgije.Zaključak može da bude da su Belgijski golubovi superiorni,ali to nije tako jednostavno.Materijal za razmišljanje za drugu temu.

© Ad Schaerlaeckens