Golubari se ponekad pitaju koji su najbolji golubovi bili u istoriji. Ovo je dosta česta tema i u štampi.
Stalno mi postavljaju ovo pitanje,ali ja ne odgovaram. Zašto ne?
To je veoma škakljivo pitanje. A zašto je škakljivo? Iz više razloga:

 

Možete li da uporedite rezultate postignute u prošlosti sa današnjim? Ono što želim da kažem je: Je li nekada konkurencija bila jaka kao danas? Uzmimo poznatog ’45’ od Catrijssa. Njegovi rezultati (i letački i matični) su stvarno bili odlični. Ali šta bi bilo da je ovaj golub izležen nekoliko decenija kasnije i takmičio se protiv neke druge generacije golubova? Da li bi rezultati bili tako dobri? To niko ne može da kaže.

Prosečan kvalitet golubova u jednom okrugu se razlikuje od drugog. Uzmimo Nacionalne Asove u Holandiji. Velike pare su date za njih,ali je opšte poznato da su takvi golubovi u većini slučajeva iz okruga gdje je konkurencija slaba. U nekoliko okruga je nemoguće imati nacionalnog Asa jer je konkurencija mnogo jaka. U prethodnom članku sam pisao o Nacionalu Orleans u Holandiji 2001. Mr S je osvojio provincialno 1.mjesto protiv 6.000 golubova. U obližnjem klubu ne bi bio ni u prvih 10 na istoj trci kao što se može vidjeti na NACIONALNIM rezultatskim listama. Ma kako to čudno izgledalo, osvajanje 1. mjesta protiv 6.000 golubova slabije zvuči nego osvajanje 3. mjesta protiv recimo 200 golubova. Sve zavisi od snage konkurencije. Ali ima toga još. Na primjer moguće je da recimo odgajivač u Škotskoj ima najboljeg goluba na svijetu. Međutim on neće dobiti zasluženu slavu iz jednostavnog razloga jer je Škotski golub a ne Belgijski ili Holandski.

 

 

PRIMJER

Sjećam se Belgijskog Provincijalnog pobjednika.Prodat je kao većina provincijalnih pobjednika. Da je bio u Steenbergen okrugu u Holandiji osvojio bi samo jedan plasman.
Poenta našeg sporta je u tome da se razlikuje od drugih.
Odgajivači koji žive mnogo kilometara jedni od drugih mogu da se takmiče samo na kratkim stazama jer se na srednjim takmiče u odvojenim kategorijama.
Kao biciklista možete da se takmičite protiv drugog bicikliste, čak i ako živi na drugoj strani planete. Isto je i u boksu, bilijaru, atletici, plivanju i tenisu i tako dalje.
Odgajivači golubova nisu u toj situaciji. Takmičar na srednjim stazama na zapadu Belgije ne može da se takmiči protiv šampiona sa istoka.
Često se dešava da odgajivač koji osvaja prva mjesta u svom klubu bude pobeđen sa 10 ili više golubova od nekog odgajivača na provincijalnom letu na kojem im golubovi budu zajedno.
Kad su u pitanju najbolji golubovi ja imam SVOJE MIŠLJENJE koje je poznato.

 

‘OLIEMAN’

Najbolji golubovi za koje ja znam su  ‘Olieman’ (što znači ‘Namazani’) od vlasnika v d Vekena i ’05’ od Vermeulena.
‘Olieman’ je tako nazvan jer se vratio sa trke a perje mu je bilo umazano uljem. Izležen je 1973. a najbolji je bio 1976. V d Veken je živio samo nekoliko  kilometara od braće Janssen u Arendonku. Oni su imali poznatog 019 u to vrijeme. ‘019’ je bio takođe najbolji vrelog ljeta 1976..
‘019’ je osvajao nagradu za nagradom,a i ‘Olieman’ sa iste stanice (Noyon). Ali v d Veken se takmičio u drugom klubu.
Da se takmičio u istom klubu kao njegov poznati komšija ‘019’ braće Janssen bi imao veliki broj… 2. mjesta!
Zašto ‘Olieman’ nikad nije dobio zasluženu slavu? Jer je rođen na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. V d Veken je bio odgajivač koji nije volio publicitet a 019 je pripadao braći Janssen.
‘Olieman’ je osvojio 14 prvih mjesta u najvećoj konkurenciji u Belgiji (Turnhout okrug) iz Noyona (235 kilometara) i uspio je da osvoji prvo mjesto sa 10 minuta prednosti ispred 1.000 konkurenata.
U početku v d Veken nije imao mladih od ‘Oliemana’ jer je loše ležao na jajima koja su se lomila.
Dok ga kolega nije posavjetovao da stavi pijesak u gnijezdo i tako bi podloga bila mekša i od tad su se izvodila pilad iz jaja.
Ni jedno mlado od ‘Oliemana’ nije moglo da osvoji ni jedna plasman i zato je vlasnik mislio da je slab matičar.
Kasnije je ispalo da su Oliemanovi mladi stvarno bili slabi takmičari,ali… su bili odlični matični golubovi. Na čitavom svijetu poznata  ‘Fieneke’ od Flor Vervoorta je njegove krvi kao i mnogi drugi poznati današnji takmičari.

Jos van der Veken,drži ‘Oliemana’ jednog od najboljih letača ikada.

 

’05’

Drugo po meni leteće čudo je bila kao što sam već rekao ’05’ od Vermeulena. Bio je parajlija koji je kupovao dobre golubove gdje je mogao i kad je mogao. On je pario najskuplje mužijake sa najskupljim ženkama, najbolje sa najboljim, bar teoretski.
Jedne godine su mu ostala dva goluba nakon što je sve upario. Njih je dobio na poklon i upario ih je. Vermeulen nikad nije znao zašto ali je zadržao mlade od ovog para, jedno od njih je bilo ’05’ skoro nepobediv golub. Sjećam se da je jednom osvojio 3. mjesto protiv preko 600 golubova i odgajivači su reagovali ‘vidiš 05 je samo golub i on može da se pobedi’.
Da bi našao dobru ženku za ’05’ Vermeulen je otišao kod Klaka i braće Janssen.
Pokazao je Klaku svog ’05’ i pitao ga da mu nađe ženku za njega.
Klakova reakcija je bila: ‘Nemam ženku koja je dovoljno dobra za takvog mužijaka. Zatim je Vermeulen otišao kod braće Janssen i pitao ih isto.
Adriaan, najbolji poznavalac od braće je pogledao goluba pažljivo, zatim zavrteo glavom i rekao: ‘Mi ovakvog mužijaka nemamo, a da ne govorimo o ženki za njega.’
‘Mi ne znamo ništa o golubovima’ ljudi govore,a pisci pišu.
Ima izuzetaka kao što su Klak i Adriaan Janssen.
Možda su stranci očekivali imena drugih golubova,ali popularnost i kvalitet su dvije suprotne stvari u golubarstvu.
I  ‘Olieman’ i ’05’ su prošlost,ali je moju pažnju nedavno privukao još jedan senzacionalan golub, jedan koji je još uvijek u životu a već je legenda jer ima fantastične rezultate na dugim stazama u Belgiji.
Njegovo ime je ‘Klein Geschelpt 13’, vlasnik mu je Robert Dobbelaere i sin Chris.

 

DOBBELAERE

Toliko sam slušao o rezultatima Dobbelaerea na dugim stazama da sam otišao tamo, bez obzira na daljinu od 400 kilometara. Na mom putu do njega sam shvatio da on živi u Mekki Internacionalnih dugih staza.
Blizu Dobbelaereovog rodnog grada sam svuda vidio znakove na kojima su imena gradova u kojima su najveći šampioni živjeli ili još uvijek žive.
Odgajivači kao što je Delbar, Vereecke, Desmet, Bostijn, Stichelbout, Vanbruane, Descamp van Hasten, Catrijsse, De Vriendt, Desmet Matthijs, Carteus, Huysentruyt, Decroix itd,itd.
To su nasljednici njihovih golubova i ostalih lokalnih šampiona koji su kreirali modernog goluba za duge pruge.
Takođe Jan Aarden, Holanđanin, imao je golubove koji su ga učinili svjetski poznatim odmah nakon II Svjetskog Rata.
Dobbelaere nije baš nek pričalica,ali njegov sin Chris jeste i… njegovi golubovi. Oni govore tako dobrim rezultatima da je Dobbelaere bio pobjednik na mnogim trkama posljednjih godina.
Prikazaću vam neke rezultate,uglavnom na Nacionalnom nivou. ‘Nacional’ znači čitave Belgije (golubarske zemlje broj jedan), provincial znači Flanders, poznatog širom svijeta po letačima na dugim stazama.

 

1990: 3. Nacionalni Šampion duge staze KBDB.
1991: 9. Nacionalni Šampion srednje staze KBDB.
  8. Nacionalni Šampion duge staze KBDB.
1992: Nacional Brive 21.012 golubova: 1. i 2.
  1. i 4. Nacionalni As golub KBDB duge staze.
  12. Nacionalni Šampion duge staze.
1995: 1.Nacionalni Šampion duge staze KBDB.
1996: 2. i 3. Nacionalni As golub duge staze KBDB.
  6. Nacionalni Šampion duge staze KBDB.
  Tri 1. mjesta provincijalno i tri 2. mjesta provincijalno.
  3. Nacionalni iz Cahorsa 9,043 golubova (‘Herkuul’ 92-3153113) a takođe i 4. Nacionalno.
  Narbonne 6.092 golubova (opet pobjednik ‘Herkuul’)
  11. Internacionalno iz Daxa 6,491 golubova (‘Primus’ 90-3180399).
1997: 3. Nacionalni Šampion duge staze KBDB.
1998: Rezervni golub na Olimpijadi.
  12. Svjetski Šampion duge staze V.L.
  2, 3, 7, 8, 11 Provincijalni As duge staze.
  8. Nacionalni As golub duge staze KBDB.
1999: 2. Provincijalni As golub.
  4. sveukupni Šampion u Nacionalnoj konkurenciji ‘Belgische Verstandhouding’.
  1. mjesto Nacionalno iz Souillaca 6.035 golubova.
  3. mjesto Nacionalno iz Limogesa 10.737 golubova.
  2. mjesto Provincijalno iz Toursa 4.800 golubova.
  3. mjesto Interprovincijalno iz Barselone. 2.101 golubova.

Na žalost nemam rezultate iz prošle godine. Dobbelaere familija je toliko zauzeta sa prijemom odgajivača iz čitavog svijeta koji žele da vide njihove golubove da nisu stigli da izbace svoje rezultate.

 

‘DE KLEINE GESCHELPTE’ 87-3206313

 

Ono što je proslavilo ovaj golubarnik je priča o golubu ‘De Kleine Geschelpte’ (mali Kovani’). Uglavnom je ovaj golub koji je učinio ime  Dobbelaerea poznatim.
‘De Kleine Geschelpte’ je bio sjajan takmičar ali kao matičar još bolji.
Njegovi mladi nisu samo bili bolji takmičari od oca, bili su i bolji matični golubovi. Gledajući pedigree njihovih najboljih skorašnjih takmičara vidim da je svaka naredna generacija bolja od prethodne.
Dobbelaere je dobio oca od ‘De Kleine Geschelpte’ od De Baesa koji ima Stichelbout golubove. De Baes je jedan od odgajivača koji nije dobio slavu koja mu pripada. Majka 87-3206313 je od Houtekieta koji je imao Noel Peiren golubove. Koliko su oni dobri svi Belgijanci znaju.
Kao što sam rekao ‘De Kleine Geschelpte’ je bio solidan takmičar,ali ne senzacionalan. Zbog toga Dobbelaere nije imao mnogo mladih od njega iz njegovih mlađih dana.
Imao sam sreću da ga držim u ruci i primetio sam da je bez obzira na dosta godina (1987) ‘De Kleine Geschelpte’ bio dosta vitalan.
Prvi utisak je ‘kako je ovo sitan golub’, sljedeći kakav odličan balans ima i naglašene oči.’ One zrače inteligencijom.
Zato je Dobbelaere odlučio da se okuša sa njegovim mladim.
I tada je otkrio kakvu je grešku napravio.
Izlegao bi mnogo više mladih od njega i ranije,ali na sreću ni sad nije bilo kasno.!
Čudna stvar je što je ‘De Kleine Geschelpte’ bio srednjeprugaš dok su njegovi potomci bili bolji na dugim stazama, do Barselone (više od 1,000 kilometara). Njegov najpoznatiji sin je ‘Noel’ (B-90-3180408).

 

‘NOEL’ B-90-3180408

‘Noel’ je bio veći od svoga oca, pravi golub, i još kao mladi je bio Dobbelaereov favorit. Na takmičenju je jedno razočarenje slijedilo drugo: ‘Noel’ nije osvojio ni jedan plasman.
Ipak Dobbelaere je odlučio da ga ne eliminiše i takmičio ga je kao godišnjaka. Opet je bilo isto.Kasnio je sa svake trke.
‘Zar sam toliko pogriješio?’ Dobbelaere se pitao i odlučio da mu da još jednu šansu na posljednjoj trci u godini. Bilo je to iz Narbonna, 850 kilometara i pogodite koji mu je bio prvi golub? ‘Noel’!
Robert je rekao svom sinu: Osvajanje dobrog plasmana sa tako velike udaljenosti i po tako teškom vremenu ne može biti slučajnost i  nije ga eliminisao.
‘Noel’ je pokazao svoju zahvalnost što nije ubijen.
Sljedeće godine, 1992. postao je 1. Nacionalni As golub. Najbolji golub u zemlji u kojoj se takmiči 80.000 odgajivača.
Rezultati 1992 .su bili takvi da je Dobbelaere zaustavio ‘Noela’ i stavio ga direkno u matično jato.
Međutim on nije ostao dugo tamo.
Nakon što golub osvoji titulu Nacionalnog As goluba u Belgiji svi znaju šta slijedi, naročito kad su duge staze u pitanju:
Odgajivači iz cijelog svijeta stoje u redu da bi ga kupili. Dobbelaere nije razmišljao o prodaji dok nije dobio tako visoku ponudu kojoj nije mogao da odoli i ‘Noel’ je prodat. U međuvremenu je dao nekoliko super golubova a imao je i njegovog oca ‘De Kleine Geschelpte’.
Jedan od njih je bio ‘Herkuul’ (polubrat ‘Noela’) koji je bio 3. Nacionalni As 1996. Za 3. Nacionalnog Asa čiji je polubrat bio 1. Nacionalni As bilo je zainteresovanih kupaca koji su bili spremni da daju još više para. ‘Herkuul’ nije prodat.

 

BUDALA?

Svi koji su htjeli da kupe ‘Herkuula’ su isto govorili: ‘Dobbelaere je sigurno budala. Zašto prodati 1. Nacionalnog Asa (‘Noela’) a odbiti bogatstvo za 3. Nacionalnog Asa? Ovo je i mene interesovalo pa sam pitao Dobbelaerea.
‘Nisam trebao ni  Noela da prodam’ rekao je. ‘To je najveća greška koju sam napravio’. Gledajući rezultate mladih od ‘Noela’ shvatio sam šta je mislio.
‘Noel’ najbolji takmičar i sin ‘De Kleine Geschelpte’ nije bio samo najbolji Belgijski takmičar na dugim stazama, kao matičar je bio još bolji.’Noel’ (90-3180408) je otac odličnih takmičara i matičara kao što su:

 • ‘Raket’ 93-3080101 koji je bio 8. Nacionalni As na dugim stazama 1998. i bio kandidat za Olimpijadu u Blackpoolu.
 • ‘Robby’ 93-3080234 koji je osvojio 2. mjesto iz Poitiersa od 3.552 golubova nakon čega se izgubio.
 • ‘Tornado’ 93-3189976, otac 1.godišnjaka Nacionalno iz Argentona 2000. ‘Tornado’ je trenutno jedan od baznih golubova u matičnom jatu.
 • ‘Schone Noel’ 93-3333752, otac super golubova kao što su ‘Baron’ i ‘Express’.

 

OSTALA DJECA  ‘DE KLEINE GESCHELPTE’

Kao što sam već pomenuo ‘Noel’ nije bio samo super sin od ‘De Kleine Geschelpte’.
Nije samo jedan šampion učinio svog oca super matičnim golubom, a ‘De Kleine Geschelpte’ je stvarno BIO odličan matični golub. ‘Jedna lasta ne čini proljeće’ postoji izreka u Belgiji. Lista sinova ‘De Kleine Geschelpte’ je stvarno zapanjujuća.

 • Herkuul 92-3153113 (već pomenuti).
  ‘Herkuul’ je bio 3. Nacionalni As golub KBDB 1996. Bio je 3. Nacionalno iz Cahorsa 9.043 golubova,4. Nacionalno iz Narbonna 6.092 goluba itd.
 • Blacky 92-3153114, Herkuulov brat iz gnijezda.
  Blacky je bio 3. Nacionalno iz Brive 4.931 golubova.
 • Kartouche 93-3080149.
  Kartouche je bio 15. Nacionalno iz Brive 4.179 golubova, 11. Nacionalno Brive 3.979 golubova, 21. Nacionalno Limoges 9.222 golubova i 23. Nacionalno Limoges 8.883 golubova.
 • Limoges 89-32020073.
  5. As golub 2 godine (1990-1991).
 • Cobra 96-3074225.
  Cobra je bio 4. Provincijalno iz Toursa 2.031 golubova.
 • ‘Son Kleine Geschelpte’ 95-3333758
  Ovaj golub se nikada nije takmičio,ali kako je to bio dobar matični golub. On je otac’Rexa’ 97-3213019 koji je bio 1. NACIONALNO iz Souillaca 1999.              (6.035 golubova). ‘Rex’ je otac ‘Athosa’ 99-3111844 koji je bio 2. Provincijalno iz Bloisa 802 goluba, 2.iz Dourdana 703 goluba, 84. Nacionalno iz Bourgesa 5.708 golubova itd. Zatim ‘Sin Kleine Geschelpte’ je otac Aramisa 99-3111843 koji je bio 3. Provincijalno iz Toursa 2.867 golubova.
 • ‘Sestra Kartoucha 93-3080150
  To je druga ćerka ‘De Kleine Geschelpte’ koja je davala samo pobjednika za pobjednikom. Jedan od njih je 1. Nacionalno iz Perpignana 2000. u golubarniku G Carteusa.
 • Isaura 94-3182872
  Ova ćerka od ‘De Kleine Geschelpte’ je majka Eenwitpena (95-3220858) koji je bio 14. Nacionalno iz Narbonna 7.691 golub.
 • ‘Belle’ 96-3288582
  Majka je ‘Ramsesa’ 99-3111854 koji je bio 1. Nacionalno iz Argentona 3.496 golubova 2000. ‘Ramses’ je bio 2. As KBDB na srednjim stazama u Istočnom Flandersu.
  ‘Belle’ je majka ‘Fabiana’ (98-3001340) koji je bio 44. Nacionalno iz Brive 22.026 golubova(!) i 107. Nacionalno iz Souillaca. Bio je 11. Nacionalni As KBDB Zapadnog Flandersa 2001, naravno na dugim stazama.
  Tobias (98-3001241) je sin Belle. Bio je 21. Interprovincijalno iz Bloisa 7.377 golubova i 30. Interprovincijalno iz Toursa 3.600 golubova.
 • Flora 97-3298902.
  Ovo nema kraja. Ova ćerka ‘De Kleine Geschelpte’ je majka Camina 98-3001259 koji je bio 30. Nacionalno iz Souillaca 7.154 golubova, 40.Nacionalno iz Cahorsa 9.989 golubova i 59. Semi-Nacionalno iz Brive 6.793 golubova.
 • Takođe i golubovi kao što je ‘Den Donkeren’ 95-3220892, ‘Emperor’ 98-3001273, ‘Show’ 96-3074234, ‘Poupette’ 93-3080213 su nasljednici od čudesnog ‘De Kleine Geschelpte 87-3206313″.

 

SREĆKOVIĆ

Možda je dosadno čitati rezultate koji su navedeni. Ali šta termini kao što su ‘Super golub’ ‘Matično čudo’ itd znače ako nisu potkrepljeni činjenicama? Lako je pričati, ali pokazati rezultate je druga stvar.
Sigurno nije lako imati živog goluba čiji naslednici su tako dobri kao što su od ‘De Kleine Geschelpte’.
Naravno,u golubarstvu je ponekad potrebna sreća.
Dobbelaereova je bila da je izlegao više mladih od ‘De Kleine Geschelpte’ nego od drugih golubova.
Razlog je jer je on pravi ‘srećković’. Čim bi ženka snijela jaja postavljao bi ih pod “kvočke” i ženka je sklanjana.
Nasuprot većine mužijaka ‘De Kleine Geschelpte’ je prihvatao svaku ženku i za dvije nedjelje je imao novu turu jaja. Takvih mužijaka je malo.
Neki ne mogu da zaborave svoju ženku ni 4 nedjelje. ‘De Kleine Geschelpte’ je izgleda volio sve ženke i Dobbelaere je imao velike mogućnosti sa ukrštanjima. Pario ga je sa svojim najboljim ženkama i onim koje je kupovao.
Rezultat toga je bio super golubovi za duge staze !!
Za Dobbelaerea se ne može reći da je bio fantastičan jer mu je konkurencija bila slaba,nasuprot. Pogledajte imena na listi koja je pomenuta na početku.

 

IN CONCLUSION

Dok gledamo pedigre ‘De Kleine Geschelpte’ samo superlativi mogu da opišu njegov kvalitet. Golub kao što je on je san, jedini za čitav život, proizvođač novca. Robert Dobbelaere je imao povjerenja u njega, nije izgubio strpljenje i isplatilo mu se daleko više nego što je mogao da sanja.