Iz razgovora sa odgajivacima se pokazalo da je pojedinima tresko da shvate kako neki takmicari stalno dominiraju na nacin na koji to rade svake godine.. Ljute se i bez dokaza ih optuzuju za drogiranje golubova.                                                                                                  Ovo se odnosi na mlade golubove jer su posebno u toj kategoriji ogromne razlike. Toliko su velike da i dijete moze da shvati da nije samo kvalitet golubova u pitanju.U modernom ‘takmicenju mladih ‘ nije samo pitanje najboljeg goluba, nego takodje i najboljeg golubara.Vrijeme kad je takmicenje mladih bilo zanimljivo je daleko iza nas za vecinu takmicara jer su tada svi imali iste sanse.Neki ljudi (takozvani ‘specijalisti’) napravili su od toga umjetnost.‘Specialisti’ su umjetnici i izvode svoj sou,a konkurencija ili bolje reci oni koji pokusavaju da im konkurisu su posmatraci. I nazalost tragedija golubarstva je sto su obicni odgajivaci i sampioni i uzajamno povezani.

MALO POMOCI

S obzirom da ima mnogo odgajivaca koji stalno pitaju o nejasnim stvarima nasa duznost je da ih ne pustimo da tumaraju u mraku.Zato cemo nasu paznju obratiti na takmicenje mladih u serijalu clanaka.Pocinjemo sa golubovima koji imaju samo nekoliko mjeseci starosti a zavrsavamo sa dijelom koji je interesantan za vecinu ljudi: O lijecenju. Clanci su posveceni onim odgajivacima kojima je potrebna pomoc i podrska ali sigurno tu nece biti odgovora na sva njihova pitanja.Svaki golub je poseban, isto kao i ljudi, i zato nema ‘idealnog sistema’ ili ‘jedine tajne’. Svako ko misli da je u pravu ili, samo on zna kako pobediti na takmicenju ce propasti kad se suoci sa stvarnoscu. Stvarnost pokazuje da postoji jasna razlika izmedju rada takozvanih ‘specijalista za mlade golubove’ kad ih medjusobno uporedimo.Svi oni imaju dobre metode ali nisu sve obavezno iste.Moji rezultati sa mladim golubovima su opisani kao najbolji u Holandiji i Belgiji a takodje i moje metode u nekoliko casopisa ,ali ne kao jedne i jedine.Zato pocinjemo.

NELETACI

Zdravi mladi golubovi ce spontano poceti sa treningom u trajanju od najmanje jednog sata dnevno kad budu imali oko 10 nedjelja u normalnim uslovima.To je dobro. To ce im podstaknuti apetit i razviti misice, pluca i ostale organe. Svake godine slusamo istu pricu: nakon sto lijepo protegnu krila nekoliko nedjelja stanu i nece da pomere ni inc.Neki se zabrinu jesu li odgojili lenjivce koji nece biti u stanju da osvoje ni jedan plasman. Ovo ne mora da znaci da ce tako biti. Pricali smo o ‘normalnim uslovima’, znaci ako golubovi na vrijeme pocnu sa mitarom. A golubovi koji mitare ne lete.To lako moze da se vidi u periodu kad je mitar: golubovi nevoljno napustaju golubarnik. Ima jos jedan razlog zasto golubovi prestaju sa treningom: bolesni su.Mozes li da znas ZASTO golubovi odbijaju da lete?To nije tesko. Ako mladi imaju apetit, ako su im izmet i nosnice u redu nema razloga za brigu. Kriv je proces mitara.Ali ako golubovi ne lete i u isto vrijeme su slabi, nece da jedu ili jedva vare hranu mozes da ocekujes da su bolesni i da imas problem.

DIJAGNOZA

I zato nije tesko da sam napravis dijagnozu.Prvi pokazatelj je izmet. Ako je sitniji bolji je.Sto je zeleniji vise je razloga za brigu. Kad je izmet sluzav i lijepi se za stajalicu, ili je u kombinaciji sa crvenim grlom, to znaci veliku nevolju.Tretman sa Ronidazolom i Altabactinom u trajanju od nedjelju dana moze da rijesi problem. (Altabactin se sastoji od chloramphenicola i furaltodona).On ce ih oporaviti, pocece opet da jedu, izmet se popravlja i pocinju ponovo da treniraju. Slusace vas opet,a takodje ce se i kupati! Golubovi koji su bolesni NE slusaju i NISU zainteresovani za kupanje. Nikad!

LOSA SRECA?

Prvih nekoliko mjeseci zivota goluba su vrijeme da ih naucimo lijepim manirima. Moraju da se ponasaju onako kako odgajivac to od njih trazi.Mladi golubovi su isti kao ljudi.Svako ko ima djecu zna da se dobro ponasanje formira jos u ranom detinstvu.Dijete koje se kao mlado nije srelo sa nekim pravilima u prvim godinama njegovog zivota ce ih tesko primiti kasnije.Na pocetku takmicarske sezone cesto slusas odgajivace kako kukaju:’Golubovi su bili na vrijeme kuci,ali su lose ulazili . Zasto se ovako nesto meni stalno desava?’Zasto ostali imaju golubove koji brzo uskacu?’Naravno,drugi NEMAJU vrstu golubova koji brzo ulaze.I oni koji se zale NISU lose srece.Sigurno je da ima losih ulazaca,ali ih je malo. Odgajivac koji nije golubar je NAPRAVIO svoje golubove losim ulazacima.

LAKO JE VIDJETI

‘Specijaliste za mlade golubove’, kao ih nazivaju u Evropi mozete lako prepoznati kad su medju svojim golubovima: Oni njega poznaju a i on njih. Ako nasuprot tome, imas nekoga ko grubo hvata golubove jer se toliko uspanice od napada da pokusavaju da pobjegnu iz golubarnika kad ga vide, mozes da budes siguran da si kod slabog takmicara sa mladim golubovima.Kako da ocekujes mirne i golubove koji su vezani za golubarnik, u isto vrijeme, kad su uplaseni na smrt kad god gazda udje unutra? Ponekad ti bude zao i ljude i golubove kad vidis kako se ponasaju. Uzrok je jer hvataju golubove za krila ili nogu dok on pokusava da mu pobjegne kroz noge.Oblak perja u vazduhu je dokaz za neznanje tog covjeka. Treba da budes veliki optimista da ocekujes golubove koji jure kuci i uskacu brzo.

LUDAK                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Tuzno je kad neko za kog se ocekuje da bude normalno ljudsko bice totalno izmijeni kad golubovi nece da uskacu brzo nakon trke. Nervozno kretanje gore dole i znoj na njegovom licu. ‘Udji,udji’ zove on i kada napokon ‘sidje’ i usudi se da sleti, golub nadje ispred sebe gomilu hrane. Rezultat toga moze da bude dosta izgubljenog vremena. U medjuvremenu stizu drugi golubovi I nista im nije jasno. Izgleda kao da razmisljaju: ‘Zasto se ovaj covjek ponasa kao ludak?”Zasto on, kao neki idijot, zvecka kanticom za hranu, i gadja ih kamencicima?’Siroti golubovi,ali jos vise siroti golubar. Golubarnik,golubovi I golubar treba zajedno cine: jedno bice.Odgajivac golubu treba da bude drag kao sto mu je draga njegova stajalica. Kao svaka zivotinja i golub se uklapa u svoje okruzenje. Medjutim ako ne mogu da se uklope osjecaju se nepozeljnim, a to ima svoje posljedice.

SAVJET

Lekcija je jasna. Nikad ne hvatajte golubove posvaku cijenu. Uvijek budite isti, cak stavise, trudite se da nosite stalno istu garderobu ako je moguce.Kad sam nervozan ili u zurbi, ne idem u golubarnik jer znam kakav sam. Kad mi golub pobjegne prilikom prvog pokusaja da ga uhvatim izgubim strpljenje kad pokusam drugi put.Nikad ne uznemiravam goluboveI zato da bi bio uspjesan takmicar sa mladim golubovima treba vise od dobrog golubarnika i dobrih golubova. Treba da znas kako sa njima da radis, da imas znanje kako da ih treniras i hranis. U proslosti sam se cesto slikao medju golubovima. Na njima moze da se vidi kako sam dobrodosao medju njih, kad bih usao u golubarnik sa aparatom za slikanje.Cak se i ne pomere,nego se jos nameste za slikanje!Posto stalno znam gdje mi se u svakom trenutku svaki golub nalazi, sve sto treba da uradim je da pruzim ruku. Njima se u tom trenutku uopste ne bjezi i, naravno, u prirodi goluba nije da voli da se slika. Golubovi su STVORENI da lete,a ja znam koliko je to vazno. Ja se u golubarniku krecem kao usporeni snimak. Uvijek se prema golubovima odnosim sa respektom. Zbog toga kad me vide samog to je znak da odmah ulaze u golubarnik.Ne moram da zveckam sa hranom niti da koristim zvizdaljku.Kad dodju sa trke odmah ulaze i to nije slucajno. (Bice nastavljeno)

O autoru: Ad Schaerlaeckens

– Poznat je kao jedan od najboljih takmicara sa mladim golubovima u Holandiji i Belgiji, U njegovom okrugu niko nema toliko pobjeda.
– Od 1980 bio je svake godine sampion bez prekida.
– Poznat je u Holandiji kao ‘Mr Orleans’ jer se niko u zemlji nije kao on takmicio na Nacionalu iz  Orleansa, najvece trke na svijetu.