Ovaj članak se nastavlja na prethodni,ali ovaj put ću ići u detalje ‘duplog udovištva’. Nije mi namjera da promovišem (‘duplo udovištvo’) kao JEDINU dobru metodu.Ona djeluje kod mnogih,ali I druge metode su dobre.To opravdava razlog zašto možeš da se takmičiš”duplim udovištvom”I mladim I starim golubovima.Ovaj članak je posvećen takmičenju sa mladim golubovima .

OBAVEZNO SAZRIJEVANJE: Za uspješno takmičenje sa mladim golubovima 5 stvari su obavezne.

  1.  Treba da su stariji od 3 mjeseca minimum kad počneš sa treningom.U Belgiji I Holandiji su novi prstenovi izdati 1.januara I odgajivači koji su htjeli da se takmiče sa mladim golubovima u konkurenciji starih ovaj put to nisu mogli?Pare matične golubove krajem novembra tako da mogu da prstenuju mlade u prvoj nedjelji januara.Rekao sam “većina”jer oni koji učestvuju na 2dnevnim letovima ne praktikuju zimski odgoj.Oni znaju da imaju tip golubova koji nisu neki takmičari kao godišnjaci I zato “zimski odgoj” njih ne zanima.‘Zimski odgoj’ je neka vrsta igre za”specijaliste sa mladim golubovima”jer ranije mogu da počnu sa treninzima mladih koji su stariji I ranije parenje će biti motivacija jer su polno zreliji.Naravno,nema svrhe takmičiti kao udovce golubove koji nisu polno zreli.Golubovi koji nisu trenirani kako treba neće biti uspješni.
  2. Za treninge neki kažu”što više to bolje”ali to nije tako.Često sam viđao rezultate koji su bili slabiji nakon treninga.Naravno,sa treninzima može da se počne kad golubovi lete neusiljeno oko golubarnika,jer golubovi koji ne rade tako nisu u formi.Treniranje takvih golubova neminovno vodi velikim gubicima bez obzira na kvalitet..
  3. Potrebna ti je familija golubova koji se dobro takmiče u godini leženja.Neke linije nisu takve jer sporije sazrijevaju.To je stvar linije I odgajivači znaju koji tip goluba posjeduju.

d.Golubarnik (okruženje) je veoma važno.Teško je opisati kako dobar golubarnik treba da izgleda jer vremenske prilike imaju veliki uticaj na to.Golubarnik koji je dobar blizu mora gdje je često vjetrovito može biti loš u kontinentalnom dijelu zemlje.Golubarnik koji je dobar u Belgiji ne mora biti dobar u Tajvanu.Golubarnik koji je dobar u dvorištu između zgrada može biti loš na otvorenom.U svakom slučaju:Dobar je topao golubarnik(ne previše),suh sa puno svježeg vazduha I ne sa promahom .

e.U sadašnjem vremenu moraš da imaš golubove mnogo otpornije na oboljenja jer su stalno pod nekim tretmanima.

PRIRODNO

Mladi golubovi mogu biti takmičeni prirodno(sa gnijezda)udovički(ne takmičiti njihove partnere)ili “duplo udovištvo”(oba pola). U prošlosti je Orleans bio staza na kojoj su svi željeli da pobede.Bila je tako popularna da je pakovano 200.000 golubova .Odgajivači su pokušavali da pakuju golubove čija pilad imaju 7 dana,za šta je potrebno mnogo priprema I računanja,ali sve je to beskorisno.Najlakši način je upariti ih sa starim golubovima.Uglavnom su ženke pobeđivale I dobro je poznato da se one bolje takmiče kao mlade,posebno sa gnijezda.Ali prirodno takmičenje ima 2 nedostatka.

  1. Golubovi neće da treniraju I zato to morate radite na silu ili da ih nosite na put.
  2. Možeš da iskoristiš povoljnu situaciju maksimalno u roku od 3 nedjelje(od kad pilad prokljuju jaja dok ne napune 12 dana)ali sad specijalisti traže dobre rezultate nedjelju za nedjeljom I ne fokusiraju se samo na jednu ili dvije trke.

VREMENA SU PROMIJENJENA

Dobro takmičenje čitave sezone je nemoguće prirodnim sistemom.Zato takmičenje “duplim udovištvom”(“na vrata”govore u Belgiji I Holandiji)je sistem koji se najviše prakticira u posljednje vrijeme.Druga prednost je ako su golubovi zdravi ne moraš da brineš o treningu oko golubarnika I ne moraš da ih nosiš na put.Golubovi koji  su u gnijezdu svakako neće trenirati.

PRVI

Golubove do tri mjeseca starosti ili malo više treba dobro hraniti što podrazumijeva da mješavina ima dovoljno proteina(grašak) .Ovo treba promijeniti prije nego što počne sezona.Tad hrana treba da bude lakša(bez ili sa malo graška)a tretman protiv trihomonijaze je takođe dobrodošao.Kad počnem sa treninzima polovi nisu odvojeni jer je teško takmičiti se “duplim udovištvom”uspješno 10 nedjelja jer se golubovi iscrpe I istroše .Zato ja razdvajam polove kad je po planu leta samo 6 ili 7 trka.Otkrio sam da su najbolji mjesec dana nakon razdvajanja mužijaka od ženki

A ZATIM

Kad se razdvoje mužijaci od ženki”duplo udovištvo” je jednostavno.Prve dvije nedjelje nosim ih na kratke treninge četvrtkom popodne.Kad dolaze kući nalaze vrata između odjeljenja koja ih razdvajaju,a otvorena su isto kao I boksovi.Uveče razdvajam golubove,a u petak uveče ih pakujem,I kad dođu sa staze ostaju zajedno do mraka.Drugi nevoljno sastavljaju polove na dan pakovanja,a ja to radim dan prije.Na ovaj način ih pakujem smirene što je mnogo važno po toplom vremenu ili kad moraju da prenoće na mjestu puštanja.Nakon dana dolaska kad su golubovi ponovo razdvojeni mogu jednom dnevno da treniraju,mužijaci ujutru a ženke uveče,a zatim ih puštam u golubarnik koji je zatvoren najmanje 1 sat.Nakon toga ih pozivam unutra.Ne volim kad  se dvoume.Ženke moraju u svoj odjeljak,a mužijaci u svoj.Šta kad ženke imaju lezbejsko ponašanje?Kod mladih golubova to nije problem,to može da bude motivacija kad izazove ljubomoru.Iz istog razloga nije problem ako nakon trke golubovi “uzmu”druge partnere.

KONAČNO

Opisani metod je jedan od onih koji djeluju.Ako ne onda su golubovi lošeg zdravlja,kvaliteta ili oboje.Nisam govorio o lijekovima,jer mnogi misle da je to nevažno.Lijekovi se proizvode da bi liječili bolesne golubove,a ne da bi ih učinili pobednicima.Većina specijalista tretira svoje golubove protiv trihomonijaze 5 dana prije nego što počnu treninge,a kasnije svake treće nedjelje po 2 dana.Davanje golubovima elektrolita po vrućem vremenu neće smetati.Inače tako I treba raditi.A šta je sa problemima disajnih organa?Česta je pojava da se golubovi istog odgajivača sreću sa ovim problemom.Greška je u tome jer pokušavaju da to riješe liječenjem I tu bi trebalo da traže razlog tome,a često ćete naići na ovaj problem u prenaseljenom golubarniku ili u onom u kojem ima promahe .

© Ad Schaerlaeckens