ovo je 4.u nizu od 6 članaka, koji je dopunjen fotografijama. Slike mogu da budu jasnije nego riječi. Mogu da nas obavijeste ili budu interesantne jer su stare ili istorijske. Nadam se da ćete uživati i u slikama i fotografijama.

Okruženje, forma, svjetlo,mrak i dodaci 

Već sam rekao da je dobar golubarnik obavezan da bi golubovi ušli u formu ,ali ne mora da bude raskošan da bi bio dobar, jer golubove nije briga za ljepotu. Brojni su primjeri kao što su sljedeći: Jedan je uspješan, ulaže pare i pravi sebi novi golubarnik,mnogo ljepši nego stari. Ali od tada više nije uspješan kao prije. Lijep primjer je Huyskens Van Riela, često pominjanog kao HvR.

HUYSKENS VAN RIEL

Mnogi ga smatraju jednim od najboljih takmičara svih vremena, ako ne i najboljim. Za porijeklo njegovih golubova ima mnogo nesporazuma,posebno u Americi. Tamo neki tvrde da imaju čiste HvR’ove golubove prije II svjetskog rata. Ono što oni ne znaju je to da ti golubovi koji su preživjeli rat 1950 bili drugi golubovi od onih prije rata; odgojeni su od golubova koje dobio od Jos van den Boscha 1944. Zato senzacionalni Huyskens van Riel takmičari su ukršteni sa najboljim takmičarima, ali ne možete kriviti ljude za neznanje, jer je on čuvao tajnu. Bili su to sinovi Jef van Riela (Georges i Francois) koji su objasnili porijeklo golubova. Ovaj Jos van den Bosch bio je onaj koji je prepoznatljiv po ‘Halve Fabry’, golubom koga su braća Janssen uvezli i uspješno parili sa svojima. Takođe mužijak od najpoznatijeg matičnog para ikada (‘Zlatni par’ Meulemansa) bio je Van den Bosch golub. Ali vratimo se HvR golubarniku. Bili su stari i ružni ali pošto je pobedio toliko puta odlučio je da napravi nove. ‘Golubovi su ih zaslužili.’ Ali u novim golubarnicima rezultati nikad nisu bili kao prije. Što se ljepote tiče golubovi su izgleda isti kao (neki!) ljudi. Sjećam se kad mi se jednom žena vratila iz salona ljepote nakon rođenja mog jedinog sina i pitala me je kako izgleda. ‘Lijepe čizme’ rekao sam. Od tada rezultati više nikada nisu bili kao prije…

DOKTOR LINSSEN 

Ime koje će takođe dugo živjeti u golubarstvu je pokojnog doktor Linssena. On je liječio Klaka kad je bio u bolnici, postali su prijatelji i Klak je želio da pokaže zahvalnost poklonivši doktoru golubove. Ali njihovi rezultati su bili tako loši da ni Klak ni Dr Linssen nisu razumjeli. ‘Golubovi ne mogu biti toliko loši zar ne?’ pitali su se. Bila je nesreća da golubarnici nisu bili dobri a drugi su se odlično takmičili u isto vrijeme iz takvih golubarnika. Zatim je Klak primetio drveće iza, koje je na njih bacalo svoju sjenku i savjetovao ga da poseče drveće ili pomeri golubarnike. Mr Linssen je odlučio da pomeri golubarnike 30 metara i tada su prethodno slabi takmičari postali pobjednici. To je još jedan primjer šta spoljašnji uticaji mogu da urade. Što manje vremenske prilike utiču na golubarnik, on je bolji. Engels, Van Elsacker Jepsen i mnogi drugi šampioni ne čiste i bacaju na pod slamu ili nešto drugo da zadržali golubarnik vrućim,posebno noću,i smanjili prašinu.Slama od graška ili pasulja je najpopularnija.

HORMONI

Naši takmičari potiču od divljih golubova čija su gnijezda bila u šupljinama ili stijenama,i zato im je u prirodi da vole da odgajaju u mraku. Pokojni Klak, braća Janssen i mnogi drugi su bili svjesni toga i zamračivali boksove sa gnijezdima i tako su se golubovi osjećali udobnije a teritorija im je bila manje ugrožena. Kada govorimo o mraku i svjetlu, sad je dobro poznato da svi šampioni sa mladim golubovima u Holandiji i Belgiiji koriste sistem zamračivanja iz 2 razloga.

 1. Da bi držali pod kontrolom mitar.
  b. da bi tempirali formu, pošto 3 nedjelje nakon što golubovi dobiju puno svjetlo poboljšava se forma.

  Šta mnogi NE znaju je da je upravljanje svjetlom i mrakom postalo NOVI trend u takmičenju sa starim golubovima jer su pametni momci shvatili da mrak i svjetlo utiče na hormone koji igraju važnu ulogu za zdravlje.
  To se može primetiti u prirodi.
  Kad dani postanu kraći, ptice prestanu da pjevaju i da se pare, dok u proljeće ponovo počinju sa pjesmom kao da se bude, postanu seksualno aktivnije i počinju da prave gnijezda.
  Ovo naravno nije zato jer one znaju da je došlo proljeće nego zato jer su dani postali duži.
  U vrijeme kad se golubarnici zamračuju rezultati su prosečni ili slabi ali samo nekoliko nedjelja nakon što golubovi dobiju svjetlo forma se drastično popravlja.
  ‘Fieneke’ od Vervoorta, jedna od najboljih ženki ikada, je takođe zamračivana.
  Ja lično palim svjetla u toku dana(!) kad su oblačni i tmurni dani da bih spriječio da im forma padne.

  DODACI

Mnogi odgajivači se pitaju da li dodaci kao što su vitamini, bijeli luk, pivski kvasac utiču na formu. Što se tiče vitamina nema dokaza i ja imam razloga da ne vjerujem u njih jer nisam primetio da su mi golubovi u boljoj formi nakon što dobiju vitamine. Ovo mišljenje je bazirano na iskustvu. Polovini svojih golubova sam davao vitamine,drugima ne,i nisam primetio razliku. Luk je osporavan godinama. Neki vjeruju u njega i govore o “prirodnom antibiotiku” dok drugi govore da je glupost. U svakom slučaju od djeluje i pretpostavlja se da je bolji od luka u prahu i ulja od luka. Ja lično sam skeptičan po pitanju mnogih dodataka. Proizvođači koji obećavaju da će vaše golubove pretvoriti u pobednike nisu ništa drugo nego klovnovi koji predlažu da praviš most iako nema rijeke. Oni su posrednici za šarene laže,a loša stvar je da niko ne prekida njihove aktivnosti,a njihov jedini cilj je da tebe osiromaše i sebe učine bogatijim.

KUPANJE

Kupanje je parametar forme, to je dobro poznato. Bolesni golubovi se nikada ne kupaju. Čudno je da se dugo ne kupaju po vrućem vremenu kao ljudi a više vole kišne dane. Nakon što se okupaju voda bude prekrivena nekom vrstom tankog sloja tanke skrame koja liči na prašinu; a kad je voda čista to znači da su slaboj formi. Ponekad ćeš primetiti da golubovi toliko žele da se kupaju da to pokušavaju da urade u pojilici. To je dobar znak jer su takvi golubovi ok. Sjećam se poznatog goluba koji se razbolio i odnesen je kod veterinara. Nakon nekoliko nedjelja veterinar je zvao i rekao: ‘Možeš da je uzmeš. Sigurno je dobro jer se je kupala’.