1.Nikad ne premjestaj golubove u drugi golubarnik u toku sezone.To cak ne treba ciniti ni sa losim golubovima.Ako uklonis takve,golubovima koji ostanu ce nedostajati njihovi rivali koji su im bili konkurencija I motivacija.Golubove koji nisu dobri trebalo bi premestati tek nakon sezone.

2.Ne drzi isti par zajedno dugo godina,cak iako daju dobre mlade.Jednostavno se desava da par koji je dugo zajedno daje sve slabije I slabije mlade,osim nekoliko izuzetaka.

3.Nikad ne ostavljaj prazne boksove otvorene jer ces kasnije imati problema.Drugi golubovi ce htjeti da ih zauzmu a rezultat ce biti da se tuku oko njih I bice sigurno polomljenih jaja.

4.U toku sezone trka ne bi smio da pustas golubove predvece ako pada kisa.Ako udju u noc mokri,nece stici da se osuse jer se ne krecu u mraku.Pad forme ce sigurno biti rezultat takvog postupka.

5.Nikad ne pokusavaj da ustedis novac ako lijecis golubove tretirajuci samo letace.Ako treba da lijecis,onda lijeci sve.

6.Nemoj misliti da samo takmicari koji imaju svoje sajtove imaju dobre golubove.Suprotno je istina u mnogo slucajeva.

7.Nemoj misliti da je golub dobar ako mu je pedigre odlican ili ako dolazi iz poznatog golubarnika.

8.Ako zelis golubove iz poznatog golubarnika,kupuj ih licno od odgajivaca,a ne preko drugih.

9.Mnoga poznata imena imaju mnogo golubova.imaju mnogo letaca i vecina ima mnogo vise slabih nego drugi odgajivaci koji imaju nekoliko,ali dobrih a nepoznati su u inostranstvu.Zato se ne zaletavaj za super rezultatima objavljenim u medijima.Neki prijavljuju ogroman broj golubova na trkama,dok se drugi takmice u slaboj konkurenciji.

10.Nemoj misliti da ima neko na svijetu ko moze sa 100%  sigurnosti razlikovati lose od dobrih golubova,I ne vjeruj u “teoriju o oku”.Glupost je misliti da se trkacka I odgojna vrijednost moze procitati u ocima kod trkackih konja,pasa ili……..golubova.Takodje nemoj vjerovati ljudima koji tvrde da znaju kako pariti golubove.

11.Ne poistovecuj velicinu sa snagom.Veliki golub ne znaci da je jak.Suprotno je cesto istina.

12.Ne vjeruj u formiranje sopstvene linije golubova ako hoces da budes sampion.Vecina dobrih golubova su posljedica ukrstanja.Sopstvena linija je dobra za posao,jer je vecina odgajivaca preferira u odgoju.

13.Nemoj misliti ako imas dobrog letaca ciji je brat slab da ce ovaj drugi biti dobar maticni golub.

14.Ne pari dugoprugasa sa sprinterom,rezultat toga ce biti slabi ili prosecni golubovi.

15.Nemoj zaboraviti da ozbiljan odgajivac nikad nece prodati provjerene maticne golubove,Zato je bolje da uvezes mlade.To ce ti povecati sanse I sacuvace ti novcanik.

16.Nemoj misliti da ce vitamini popraviti formu I tvoje golubove pretvoriti u pobednike.

17.Ne ostavljaj vitamine ili lijekove predugo u vodi,narocito po vrucem vremenu,jer se vecina njih brzo pokvari.

18.Ne zaboravi grit(minerali I kalcijum)je najbolji dodatak hrani.I ne zaboravi da ga stalno osvezavas.

19.Nemoj misliti da je hranjenje vazno kao sto mnogi tvrde.Pitaj 10 sampiona kako hrane I dobices 10 razlicitih odgovora.

20.Ne pakuj goluba na stazu sa punom gusom vode.Takvi golubovi su u slaboj formi.

21.Ne povlaci golubove sa dvodnevnih letova na jednodnevne.Bice “sporiji”.

22.Ne misli da je sve napisano istina.

23.Ne trazi pomoc od veterinara koji nema iskustva sa golubovima.

24.Ne pakuj golubove ako im nisu noge ciste I one ciji su prstenovi toliko prljavi da ne mozes da procitas broj.Takvi su u losoj formi.