U 2009.godini su Belgijanci po prvi put imali takmičenje za Nacionalnog As goluba u konkurenciji mladih.I mladi mužijak (09-6047528) od izvesnog Ivo Leysena je bio najbolji u čitavoj državi.Takmičio se je samo iz Quievraina (oko 110 km) i Soissonsa (oko 210 km) i osvojio je sljedeće plasmane:

Quievrain    556 golubova – 1

Quievrain    721 golubova – 1

Quievrain    759 golubova – 1

Quievrain    538 golubova – 1

Quievrain    589 golubova – 2

Soissons  1.836 golubova – 15

Samo jedan sat nakon što je postalo jasno da ni jedan golub u Belgiji nije napravio bolji rezultat i As i njegovi roditelji su prodati.

PAMETNI ODGAJIVAČ

Zimi Leysen nema više od 23 goluba ukupno.Ima 5 starih mužijaka (matični) od kojih je svaki osvojio najmanje po jedno prvo mjesto. Oni se ne takmiče jer se on takmiči samo sa godišnjacima.Za 2010. ima, ne budite iznenađeni, 4 godišnjaka.Samo jednom u životu je bio kod veterinara i to 2008. kad je htio da provjeri zdravlje svojih golubova jer je sumnjao da su bolesni.‘Nisu u formi,ali nisu ni bolesni’ rekao je veterinar, ‘samo imaj malo strpljenja’.Nije davao lijekove i ispostavilo se da je veterinar u pravu. Samo nekoliko nedjelja kasnije golubovi su odlično letjeli.U 2009. uopšte nije davao lijekove.Za odgajivače koji vole pedigree i linije imam informacije koje su interesantne:Leysen je formirao svoje jato od golubova koje je dobio na poklon od Lauwersa, Pauwelsa, Breugelmansa i van der Eyckena.Ovo su nepoznati lokalni odgajivači.Evo nekih interesantnih stvari o ovom čovjeku koji  dobro leti na kratkim stazama..

INTERESANTNO

1.

Mlade počinje da trenira u februaru kad imaju 2 mjeseca (u Taiwanu rade isto). Na let ih pušta jednom dnevno ako nije loše vrijeme,a zaustavlja ih kad takmičarska sezona počne.Počinje sa 500 metara; najveća distance je 25 kilometara.Prošle godine je izlegao 9 mužijaka, 4 je izgubio na trening letovima, a 5 mu je ostalo od kojih je jedan udario u žicu. Zato je takmičio samo 4 mlada (mužijaka) od kojih je jedan postao Nacionalni As.

2.

On se takmiči sa mladim mužijacima koje pari sa starijim ženkama krajem aprila. Većina jaja nisu oplođena (mužijaci su premladi) ali to nije veliki problem. Tako zauzmu svoje boksove i lakše dođu do partnera.Kasnije on takmiči ove mužijake kao udovce i prije pakovanja uvijek pokazuje ženke.

Leže samo jednu turu mladih jer mrzi mnogo golubova.Kasnije svoje odgojne ženke pari sa mladim mužijacima.

4.

Matičari mogu da biraju partnere ali on pazi da se ne pare isti golubovi kao prethodne godine i po mogućnosti da ne budu u srodstvu.

Prije zimskog odgoja ne pali svjetlo kao ostali,ali to pravi veoma malu razliku.Matičare koji imaju mlade u gnijezdu hrani 5 puta dnevno.Na taj način bolje napreduju jer su dobro uhranjeni.

Njegovi mladi mužijaci moraju da osvoje 75% plasmana (1:3) ili ih eliminiše.

Njegovi mladi mužijaci moraju da treniraju 2 puta dnevno po sat vremena,a on voli mužijake koji se bore do smrti da bi zaštitili svoj boks. Nacionalni As je jedan od takvih mužijaka.

8.

U njegovom golubarniku nema plafona. U njemu se vide crepovi i kroz njih može da se vidi kad je vedra noć.

Eto,to je nekoliko detalja o najboljem mladom golubu ČITAVE Belgije u 2009.godini i njegovom odgajivaču.Blagoslov je za golubarstvo da postoji tako jednostavan čovjek koji sa samo nekoliko golubova za koje nije platio ni penija može da tuče svjetski poznata imena koji odgajaju po 100 mladih godišnje.Često se dešava da Leysen osvoji 2 plasmana,a pakovao je 2 goluba.Drugi koji recimo osvoje 30 plasmana od 80 pakovanih golubova imaju mnogo slabiji učinak ali dobijaju svu pažnju.

© Ad Schaerlaeckens