Georges Carteus iz Belgije je bio super šampion na dugim stazama čitavog života. 2009.godine je bio 1. na ‘Zapadno Evropskom Super Maratonu’.Sve svoje golubove je dao na aukciju 1981.godine, dva puta je imao posjetu lopova koji su mu ukrali 72 goluba 2008.godine i kasnije još 52.Ali ipak,bio je najbolji na dugim stazama 2009.godine, na Internacionalnom nivou.Treba li bolji dokaz da je on stvarno dobar golubar  ?U časopisu ‘De Duif’ davao je svoja mišljenja o mnogim stvarima u golubarstvu koje ne možemo da ignorišemo od ovakvog čovjeka. Ovo su neki navodi od ovog šampiona.

1.Niko ne zna ništa o golubovima, niko ne može da kaže je li golub dobar ili loš.Oči kod goluba ne znače ništa. Ljudi koji tvrde da mogu da klasifikuju golubove na osnovu oka ja ne shvatama ozbiljno.

2.Imao je 2 super odgojna para u karijeri. Oni su bili proizvod slobodnog parenja od njegovih najboljih letača.Formiranje matičnih pareva?‘Hahaha’ kaže on.Normalno,potrebni su vam dobri bazični golubovi,ali je sreća od velikog značaja u odgoju dobrih golubova. Zato su njegovi matični golubovi mogli sami da biraju partnere.U praksi se skoro uvijek dešavaju sljedeće stvari:Kad imate dobrog takmičara tek kasnije otkrijete od kojih je roditelja

3.Prije takmičarske sezone posjećuje veterinara. Rijetko se dešava da nešto nije u redu.I liječenje golubova koji nisu bolesni nema smisla.Liječenje i vitamini na hrani ili u pojilici uvijek poremete uobičajeno jelo i piće,a toga se treba kloniti.2009, koja je bila njegova najbolja godina, nije uopšte liječio, ne čak ni protiv trihomonijaze.Jedini lijek koji su dobili njegovi golubovi je bila kura protiv paratyphoida sa ‘Cosumix plusom’ u trajanju od 10 dana.To što njegovi golubovi još uvijek lete dobro,a imaju po 5 ili 6 godina je dokaz da ih ne uništava sa lijekovima.

4.Ako dan nakon teške trke golubovi odbijaju da izađu iz golubarnika na svakodnevni trening,nešto nije u redu i takvim golubovima je potreban odmor.

5.Prije sezone stare golubove nosi na trening let samo 2 puta,a između trka uopšte ne nosi na treninge.Trening je mnogo važan,ali on misli da je trening oko golubarnika ( 2 x 1 sat) dovoljan.

6.Njegovi golubovi dobijaju hrane koliko hoće i on ne vjeruje u ‘punjenje’ (davanje ‘jače’ hrane’) prije dana takmičenja.

7.Podovi u njegovom golubarniku su prekriveni slamom. Higijena nije presudna, kvalitetni golubovi u dobrom golubarniku da!

Eto nekoliko savjeta od pravog majstora. Ovo je potvrda mog mišljenja o mnogim odgajivačima: Oni čine golubarski sport komplikovanijim nego što on jeste.

© Ad Schaerlaeckens