Seminar na koji sam pozvan kao gost govornik je bio u Amsterdamu.I ako ima neka stvar na svijetu koja me plaši to je vožnja u gradu kao što je Amsterdam noću. Zato sam uzeo taksi. Ne znam kako izgledaju drugi taksiji u Amsterdamu,ali ovaj je bio poseban.Svi prozori su bili oblijepljeni posterima fudbalera Ajaxa. Ajax je poznati fudbalski tim iz Amsterdama. I ja sam naučio svoju lekciju o Amsterdamu i Ajaxu.                                                                                                                                                                                                                                                                    Ajax je mnogo popularan, toliko ga obožavaju da to izgleda kao religija. Ako vas neko iz Amsterdama pita šta mislite o Ajaxu zbog vaše lične bezbjednosti je bolje da kažete da je to najbolji tim na svijetu, da su igrači cool,i da vam tijelo zatrperi kad ih vidiš kako igraju. To što oni rade na terenu nije fudbal nego umjetnost. ‘Ajax igra najbolji fudbal na svijetu’ rekao sam ubedljivo taksi vozaču jer nisam želio da budem izbačen iz auta negdje u mraku u gradu kao što je Amsterdam.’Stigli smo,seljače’ rekao je. (U Amsterdamu ljude koji su van njega smatraju farmerima). Ušao sam u lokal gdje je trebalo da bude moj seminar o golubovima i golubarskom sportu.

SVA BRAĆA?Gledao sam po lokalu i čudio se. Posteri igrača Ajaxa na sve strane.Prigušena muzika (sve Ajaxove pjesme) dolazila je iz zvučnika koji su bili okrenuti prema govorniku.Ali sam napravio dogovor sa konobarom. Za nekoliko guildera on bi okrenuo te zvučnike u drugi pravac.Ali dobio sam utisak da olakšica neće trajati dugo jer neko drugi kome smeta muzika može takođe da kupi pravac u kome su okrenuti zvučnici.Pokazao sam na poster sa slikom igrača. ‘Volim tog Kluyverta ‘ rekao sam.’To nije Kluyvert nego Davids’ rekao je konobar.Imao je tako velike bore na licu da su golubovi mogli u njima da naprave gnijezda. Odmah prasne u smijeh ako seljak napravi neku glupost,ali ne sada.Jer je jedan od ljudi u lokalu čitao Feyenoord magazin. Feyenoord je još jedan poznati fudbalski tim u Holandiji. Oni su iz Rotterdama.Ajax i Feyenoord? Između njih je uvijek bilo rata. Voda i vatra.Bitlsi i Stounsi. Devica i Klinton.U Holandiji treba da navijate za Feyenoord ili Ajax. Ne za oba.’Jedno pivo’ rekao je čitalac Feyenoord magazina.Hodajući žbun se pretvarao da ga ne čuje. ‘ne želim prokletog momka iz Roterdama u mom lokalu’ promrljao je. Hoćemo li svi da budemo braća? Možda jednom.

ZAŠTO?Zašto, sigurno se pitate,počinjem članak na ovakav način? Iz nekoliko razloga:Nemoj niko da očekuje da ću samo o golubovima da pišem,golubovi i golubovi od prvog do zadnjeg reda u svakom članku koji napišem.Većina golubara u Holandiji vole fudbal i navijaju za Ajax. Istina je da navijači Ajaxa mrze Feyenoord, ali u Amsterdamu je mnogo ljudi, izbeglica i zavisnika od droge i oni ne mrze strance,nasuprot. Vole ih, naročito sa Dalekog Istoka jer misle da su svi sa Istoka bogati i znaju da su mnogi nemarni sa svojim imetkom. Zato ako ikada poželite da posjetite grad kao što je Amsterdam, Brisel ili Pariz dragi čitaoci,pazite se.Četvrti razlog zbog čega sam započeo ovako je stvarni događaj.Ali vratimo se na naš sport. Iza kafea u velikoj sobi odgajivači su čekali da počne seminar a ja sam bio zadnji govornik koji je stigao. ‘Znao sam da ćeš da zakasniš’ rekao je predsjednik skupa. Očigledno nije imao visoko mišljenje o preciznosti ‘seljaka’.’Bio je zakrčen saobraćaj’ rekao sam i uhvatio sebe kako lažem.Seminar je počeo.

‘Zašto idete sa pojilicom u ruci iz jednog u drugi golubarnik? Jedan tvoj posetilac je ovo vidio svojim očima’ bilo je prvo pitanje koje mi je postavljeno.

‘Jer neću da bacam novac’ rekao sam. Uslijedila je tišina. Odgajivači su gledali u mene ispitivački kao da ne razumiju. ‘Voda nije tako skupa’ zar ne? Zatim sam počeo da objašnjavam. ‘Gledajte’ rekao sam.
‘Taj čovjek koji me je posjetio sigurno je došao po toplom vremenu kad su vitamini ili lijekovi u vodi. U vezi lijekova i vitamina je poznato da im brzo prolazi dejstvo u vodi, čak mogu da postanu toksični, naročito kad su izloženi svjetlu ili visokoj temperaturi.Kad dajem lijekove i vitamine ili bilo šta drugo iznesem pojilicu iz golubarnika, zatim nahranim golubove i dam im vodu sa onim šta hoću da im dam.
Ako imate 4 odjeljenja i stavite u pojilice pola galona vode u svakoj moraćete uveče da bacite polovinu.
Ako ne uradite tako sljedećeg dana lijekovi ili vitamini više nemaju efekta.
Ako koristite jednu pojilicu i premještate je iz jednog u drugo odjeljenje golubovi će piti,a vi nećete ništa izgubiti.Nemam ništa protiv da kupim nešto korisno,ali mrzim da trošim pare bez veze.
Iz istog razloga postaje sve više i više popularno u Holandiji i Belgiji davanje lijekova i vitamina kroz hranu.
Ako je u prahu hrana prethodno treba da se naulji da bi bila lepljiva.
Neki koriste ulje od bijelog luka ili neke druge vrste. To je pogrešno jer prah se ne lijepi za njega. Kad dajete popularni Ronidazole 10 % 3-4 grama na kilogram hrane je dobra doza.

‘Koji vitamini su najbolji za golubove?’ bilo je sljedeće pitanje

To je bilo dobro,ali teško pitanje.
Po meni zdravi golubovi nemaju potrebu za dodatnim vitaminima. Ono što im treba dobijaju iz hrane i sunce je takođe korisno.
Ali golubovi nisu stalno perfektno zdravi, možda su imali tešku trku ili možda bolest ili su mnogo mladih othranili i u tom slučaju vitamini možda mogu da budu korisni.Ali koji vitamini i koja količina?
Znamo mnogo o potrebama pilića,svinja,ćurki,krava itd.
Zbog njihove velike ekonomske vrijednosti mnogo istraga i testova je urađeno.
Golubovi nemaju ekonomsku vrijednost, zato naučnicima nije isplativo da proučavaju njihove posebne potrebe.
Zato ću reći: Ako dajete vitamine koristite od firme sa dobrom reputacijom.
Takođe je korisno znati da se uvijek daje kompleks . To znači da nikad ne dajete samo vitamin A, ili samo C ili samo E itd.
Za one koji vole brojke mogu da dam izvještaj naučnika sa Univerziteta iz Genta u Belgiji.On je mišljenja da je golubu dnevno potrebno:

Vitamin A 200 I.U.
Vitamin B1 – B2 – B6 0,1 mg.
Vitamin B12 0,3 mg
Vitamin C 1 mg (ascorbic Acid)
Vitamin D3 50 I.U.
Vitamini E + K 1 mg.

Kad sam pitao jednog naučnika da li bih trebao da dajem dodatne vitamine mojim takmičarskim golubovima koji su odličnog zdravlja,znate li šta je rekao?
Samo je slegao ramenima. Nije znao.
Za vitamin C rekao je da zna sa sigurnošću da nije potreban dodatno .
Neki odgajivači daju svojim golubovima vitamine za ljude.Tako rade da bi bili sigurni u ono što je pomenuto na tabeli i u pakovanju. To je daleko od glupog.
U svakom slučaju ovakvim razmišljanjem potrebe golubova mogu da se poistovete sa ljudskim.Jednom od odgajivača u publici očigledno ništa nije bilo jasno. ‘Lijepa je ta priča’ rekao je, ‘moram li da dajem dodatne vitamine mojim takmičarima kad su zdravi ,da ili ne?’
‘Ja to ne znam’ rekao sam.
Veterinar među slušaocima je klimao potvrdno glavom kao da hoće da kaže ‘Nije sramota što ne znaš. A ja stvarno ne znam.’ Pogledao sam ga sa zahvalnošću.

Koji smatrate najvažnijim dodatkom u hrani je sljedeća stvar za koju su me pitali.

‘Grit’ rekao sam. To sam davno čuo od Dr Lemahieua, autoritet u Belgiji,kad su bolesti golubova u pitanju.
Kad se golubovi vrate kući sa teške trke Dr Lemahieu mi je jednom rekao, stavi im grita u boksu i malo uobičajene hrane i vidjećeš šta se dešava.’ Ja sam zato tako uradio i šta sam vidio?
Golubovi su stvarno uzeli malo grita prvo,a zatim hranu kasnije.
Grit sadrži kalcijum i minerale koji koriste golubovima. Kad golub oslabi odgajivači pokušavaju da ga spase sa kalcijumom i mineralima na prvom mjestu.
Neko će se sigurno pitati zašto se grit rijetko reklamira u golubarskim časopisima kad je tako važan?
Odgovor je jednostavan. Na njemu nema mnogo zarade.
Pretežak je, nezgodan za prevoz i zarada je mnogo mala. Zašto ga onda reklamirati?
Ali grit je najznačajniji za golubove i zato ja pokušavam da učinim da ga moji golubovi što više jedu: Postoji mnogo dodataka koji nisu potrebni golubovima,a mnogo su skupi.
Grit je jeftin,ali izuzetno važan. On je zamjena za zube golubovima.

Jedan gost je pročitao negdje da ja ne čistim svakodnevno golubarnike. Pitao se kako da ja to nemam problema,posebno sa kokcidiozom.

Po mom mišljenju kokcidiozi je dat veliki značaj u golubarstvu.Golubovi je inače nemaju,a mala količina ne može da im naškodi.
Dodao bih da golubarnik treba da bude suh da ne bi imali kokcidiozu.
Nekada davno sam imao mikroskop.Na ovaj način sam mislio da ću uštedeti novac da ne bih išao kod veterinara. Stalno sam provjeravao izmet golubova.
Bila je to neka vrsta izazova. Želio sam da sebe testiram.Da vidim mogu li ja to kao veterinari da pronađem.i moram reći da sam svaki put nalazio po nešto i liječio.
Dok se nisam umorio i prestao da liječim.Zatim sam testirao izmet i uvijek po nešto nalazio. U svakom slučaju ništa više nego prije !!

U vezi kokcidioze treba da znate sljedeće stvari:
– Golubovi u suhom golubarniku je neće lako dobiti.
– Lijekovi protiv kokcidioze su u većini slučajeva ubice forme.Posebno oni koji u svom imenu sadrže sulfa.
– Golubovi se sami od sebe oporavljaju od kokcidioze. Zato bez liječenja.Treba ih samo držati u suhom golubarniku i kokcidioza će sama iščeznuti.
– Kokcidioza se smatra pratećim oboljenjem.Ona može da bude problem kad golubovi oslabe od bolesti kao što je paratif ili streptococce.
– Trichomonijaza, paratif, Coli/Adeno, respitorne bolesti su mnogo veći problemi za naše golubove od kokcidioze.

Na koji način je najbolje trenirati mlade ,neko je želio da zna.

‘Teško je reći koji je najbolji način,ali ću objasniti kako postupiti i kako to rade šampioni  ‘ rekao sam.
‘Počinjemo sa daljinom od 5 kilometara. To je stvarno kratko,ali daljina nije tu bitna. Važno je da golubovi budu u korpi.
Svako ko pažljivo gleda će vidjeti preplašene mlade koji su prvi puta u korpi. Sljedeći trening je sa oko 10 kilometara. U većini slučajeva golubovi će doći kasno kući,ali to nije problem. Sljedeći trening je sa oko 15 kilometara. Ponovo će kasniti kući.
Zatim dok golubovi ne dođu direktno kući ne vozim ih dalje od 15 kilometara.Znači tek kad počnu da lete direktno kući daljina se povećava.
Nije korisno ići sa 15 kilometara na recimo 25 kad je golubovima potrebno mnogo vremena da dođu ako su pušteni sa 15 kilometara. Kad brzo dođu kući daljina može mnogo da se poveća sa 15 na 30 ili možda i više.
Tako skoro svi specijalisti za mlade golubove rade,a i ja tako radim jer mislim da je to dobra metoda, bar za Holandiju i Belgiju. Neko će se sigurno zapitati zašto bi se to razlikovalo u drugim zemljama.

Jedan momak je izlegao oko 40 mladih i 2/3 su mu ženke.
Želio je da zna je li to dobro ili loše.

Takve stvari (ili suprotno) često se dešavaju i slučajne su.

Je li dobro ili loše zavisi od toga kakav si odgajivač. U Evropi se veći dio odgajivača sa starim golubovima takmiči uglavnom sa udovcima. Za njih je plus kad imaju više mužijaka.
Bolje je imati više ženki ako voliš takmičenje sa mladima.
Jedan moj kolega ima tri opsesije. Statistika, golubovi i njegova žena.
Za njegovu ženu ovaj redoslijed nije povoljan.
Fascinira ga građa (on voli statistiku upamtite) i proučava sve mlade golubove koji su bili Asovi ili pobedili na važnim trkama.
Njegov zaključak je da 62 %(skoro 2/3) tih Asova ili pobjednika su ženke.Zbog toga je jasno da ako se neko takmiči sa mladima je bolje da ima mnogo ženki.

Predsjedavajući je ocijenio da je došlo vrijeme za posljednje pitanje a postavio ga je lično on. Želio je da zna postoji li nešto šta ja dajem svojim golubovima,da nisam pomenuo,a da je mnogo važno.

Ustvari ima. Dajem mojim golubovima Sedochol. Sedochol je postao veoma popularan među šampionima u Holandiji i Belgiji u posljenje vrijeme. Sadrži methionin (dobar za jetru) i sorbitol. Sedochol je naročito dobar jer daje veliku mekoću perju. Zato posebno u toku mitara,a dobar je u toku čitave godine. Golubovi čije je perje meko su u prednosti kad naiđu na kišu u povratku prema kući. Voda lakše klizi niz tijelo zbog nježnog perja i to sprečava da tijelo postane preteško.
Jer teško tijelo čini let još težim.
Drugo u šta ja vjerujem su Elektroliti.Dajem ih kad golubovi izgube tečnost zbog leta po vrućem vremenu ili zbog oboljenja kao što je E Coli.
Kao što znamo voda je izvor života. Oko 55% organizma odraslog goluba je voda. Gubitak 10% tjelesne tečnosti rezultira otkazom bubrega i drugih tjelesnih funkcija. Gubitak 20% može da izazove smrt.

ZAKLJUČAK

Zahvalio sam se prisutnima i oni meni. Jer kad se dobro takmičite pretpostavlja se da znate dosta,ljudi vas slušaju i pozivaju da govorite na seminarima. Ali ako dođe vrijeme da moji rezultati više nisu dobri ti dobri ljudi više neće biti zainteresovani da me slušaju. Slušaće druge odgajivače.Kao Ajax.Igrači su primjer brojnim mladim momcima koji takođe žele da postanu poznati. Ali kad Ajax ne bi bio više dobar u fudbalu njegov stadion ne bi bio pun mladim momcima koji žele da nauče nešto.Omladinci bi pronašli druge za primjer od kojih bi učili..Zato ako mi oslabe rezultati drugi će biti pozivani na seminare da govore. Kad je Amsterdam u pitanju nisam promijenio stav. Seljaci ne vole velike gradove.

by Ad Schaerlaeckens