U modernom golubarstvu je tesko biti uspjesan ako ignorises veterinara i lijekove.Neki idu kod veterinara prije takmicenja, prije odgojne sezone i prije mitara, ostali placaju posjetu svakog mjeseca ili cak svake nedjelje.Ima ljudi koji jedino idu kod veterinara kad im golubovi imaju problema ili nakon lose trke a neki imaju veterinara koji im dolazi svakog mjeseca ili slicno da provjeri golubove. Medju odgajivacima koji skoro nikada nisu platili covjeku u bijelom mantilu je Klak i ja. Sta je pokojni Klak radio i sta ja radim da bih sprijecio probleme.

RAZLOG

– Radim sta najbolje znam da bih drzao trihomonijazu pod kontrolom.Zvuci kao hvalisanje ali mislim da mogu da vidim ako je golubovima potreban tretman. To je kad mladi ne napreduju dobro,mrsavi su i kad im je vodnjikav i smrdljiv izmet.Kad tijelo starijih golubova nije zategnuto a kljunovi nisu cisti (sline i konci su unutra) ja ne idem kod veterinara,ali lijecim.

– Nikad ne lijecim protiv kokcidioze, jer to ne bi smeo da bude problem u suhom golubarniku.

– Za mene ni paratif nije problem, jer ja ne rizikujem i obavim tretman krajem svake godine u trajanju od 2 nedjelje.
–  Respiratorne probleme pokusavam da sprijecim sa jeftinim lijekovima u toku zime. Ime im je kiseonik. Dobijam ga stavljajuci goluba na otvoreno bez obzira na vrijeme.

– Adeno/Coli je takodje rijedak problem kod mene.

Nekad davno moji mladi su imali problem sa Coli i ono sta sam ja uradio je…………. nista! Neki su uginuli,zao mi ih je,mogao sam da ih sacuvam sa lijekovima,ali zavrsio sam sa osjetljivim golubovima.

DISKUSIJE

To ne znaci da ja nikad ne razgovaram sa veterinarima ili naucnicima.

Zimi prisustvujem mnogim seminarima a tu ima veterinara.

Tamo uglavnom uzivam,a ono sto mi se najvise svidja je vecera na kraju.

Tada se clanovi skupe, ukljucujuci veterinare i/ili naucnike.

Tada pricamo o zdravstvenim problemima i lijecenju golubova.

Ali cudi me da zapazim kako se ti ljudi, koji bi trebali da budu vodje u znanju, ne slazu u mnogim stvarima.

To je posebno izrazeno kad je u pitanju vakcinacija protiv paratifa.

Na moje iznenadjenje nikada nisam upoznao veterinara ili naucnika koji ne hvali (jabukovo) sirce iako na njemu nema neke zarade.

SIRCE I LUK

Najveci zdravstveni problemi sa kojima se golubovi srecu su salmonela, trihomonijaza i Adeno/coli.Njihovi izazivaci se uglavnom prenose preko vode i mnogi od tih ‘mudrih momaka’ se slazu da je sirce dobro za dezinfekciju.Sirce je prirodni neprijatelj mnogih bakterija jer cuva ravnotezu sistema za varenje i ima pozitivan ucinak kod varenja hrane .Pretpostavlja se da je bolje za dezinfekciju od hlora protiv salmonele.Cuo sam jednog naucnika kako kaze da bi odgajivaci ustedeli novac kad bi cesto stavljali sirce PLUS luk u vodi, jer kasnije mora da se obavi dosta tretmana sa antibioticima. Dovoljna kolicina, cista, svjeza, cista od izazivaca bolesti,voda mijenjana redovno, jer moze da se inficira je jedan od najboljih nacina da se oslobodimo bolesti jer bakterije se sire upravo preko vode sa jednog na drugog goluba dok ne zaraze citavo jato. Ali voda koja u sebi sadrzi sirce je bolja.

PRISTALICA

Veoma poznati naucnik je tvrdio da prskanje zidova sa vodom u kojoj ima sirceta je mnogo efektnije od hlora sa kojim mnogi to praktikuju.Oni koji poznaju mene i citaju moje clanke su sigurno primetili da sam ja skeptican po pitanju mnogih dodataka koji se tako agresivno promovisu u medijima.Jedino vjerujem u jogurt koji pomaze u sprecavanju Adeno coli (oboljenje mladih golubova) ali sam i u to izgubio povjerenje.Nikada nisam vjerovao u sirce.Ali nakon mnogih rasprava sa veterinarima i nakon sto sam upoznao momka koji je rijetko imao problema sa Adeno i trihomonijazom jer stavlja sirce I bijeli luk u pojilici prerastao sam od sumnjivca u pristalicu, jer ne mogu da zamislim da su svi oni u krivu kad su u pitanju proizvodi na kojima nema nikakve zarade.